ALDE a câştigat simpatia… handicapaţilor

354

Președintele ALDE Timiș, Marian Cucșa, știe cu exactitate ce va face odată ajuns parlamentar. Prima lege ce ar trebui atacată și reformată din temelii este cea referitoare la persoanele cu handicap. Această lege aproape că nu are aliniat sau paragraf fără greșeli sau chiar bazaconii. Cel mai evident exemplu este al persoanelor ce au gradul întâi de handicap. Aceștia pot avea câte un membru lipsă. Ce poate fi mai inuman dar și lipsit de logică decât să chemi acești oameni la controlul anual pentru prelungirea pensiei de parcă le-ar mai crește la loc mâna sau piciorul amputat. În opinia politicianului, legile trebuie să ajute oamenii, nu să-i tracaseze în plus, de parcă nu ar avea necazuri destule.

Iar Lidia Laction, noua colegă în partid, de la organizația de femei, aduce în plus câteva date despre soarta acestor persoane cu probleme. Dacă cei cu gradul întâi nu pot munci din motive evidente, la cei cu gradul doi sau trei chiar dacă ar mai putea lucra câte ceva, riscă să-și piardă acea pensie, atâta cât este de mică.

O altă problemă este dreptul de a circula cu mijloacele de transport în comun, conform Legii 448 din 6 decembrie 2006. Degeaba este gratuit acest transport dacă nu exista infrastructura necesară. Nici un tramvai din oraș nu este dotat cu rampe accesibile cărucioarelor. Unele autobuze mai noi și troleibuzele au aceste rampe, dar nu are timp șoferul să se ocupe de astfel de mărunțișuri. E vorba de-a dreptul de rea voință, crede Lidia Laction.

„Trenurile le pot folosi în mod gratuit, dar și acestea au scări foarte înalte și nu pot urca în tren. Persoanelor cu handicap locomotor ar trebui să li se deconteze o sumă de bani astfel încât acestea să folosească mijloacele proprii de deplasare, deoarce nu pot urca în tren sau alte mijloace de transport care nu sunt adaptate. Cei care se ocupă de aceste legi ar trebui întâi să consulte cetățenii, nu să le facă dintr-un birou”, declară politicianul.

LĂSAȚI UN MESAJ