Ajunsă în top 500 mondial, Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” Timișoara împlinește astăzi o vârstă venerabilă

210

Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara (UMFT) marchează astăzi 75 de ani de la înfiinţare, 75 de ani de activitate continuă de învăţământ universitar medical, de cercetare şi dezvoltare a resursei medicale în Sănătate și pentru Sănătate. Instituția de învățământ superior este formată în prezent din trei entități: Facultatea de Medicină, Facultatea de Medicină Dentară şi Facultatea de Farmacie.

Facultatea de Medicină din Timişoara a fost întemeiată în anul 1945, într-o perioadă în care exista o nevoie majoră de formare de cadre medicale, în condițiile în care situația sanitară din țară avea nevoie urgentă de resursă umană. Un deziderat vechi, dar și o necesitate a Banatului, Facultatea de Medicină din Timişoara a început să funcţioneze în mod efectiv la 15 iulie 1945 cu primii doi ani de studiu: anul I cu 412 studenţi, iar anul II, cu un număr de 76 de studenți.

Deceniile care au trecut au adus cu ele transformări succesive pentru universitate – una dintre cele șase Universități de Medicină și Farmacie tradiționale din țară.

În anul 2020, Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” din Timișoara formează 6.646 de studenți, dintre care 6.462 la programe de licență și 184 la programe master. În prezent în Universitate sunt implicați în procesul educațional aproximativ 98 de profesori, 118 conferențiari, 170 de șefi de lucrări și 426 de asistenți universitari.

”Mă bucur și este o onoare faptul că în primul meu an de mandat ca rector al Universității de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” din Timișoara, Universitatea marchează 75 de ani de activitate. Și aceasta pentru că acest mandat îl voi dedica în primul rând dezvoltării Universității, atât pe direcție internă, cât și externă, obținerii acreditării internaționale și digitalizării Universității. UMFT este Universitatea care se dezvoltă împreună cu noi – cadre universitare și studenți. Doar împreună putem duce mai departe tradiția și doar împreună putem dezvolta și pregăti Universitatea noastră să răspundă cât mai bine nevoilor actuale de educație universitară în Medicină. Împreună și fiecare dintre noi suntem Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș„ din Timișoara”, a declarat prof. dr. Octavian Crețu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” din Timișoara.

Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” din Timișoara este prezentă în clasamente de referință realizate de organisme internaționale și naționale importante.

În clasamentul Academic Ranking of World Universities 2020 (cunoscut și ca Top Shanghai), unul dintre cele mai prestigioase din lume, UMFT ocupă poziția 401-500 la nivel mondial și poziția 2-3 la nivel național în domeniul Ştiinţe Medicale, la subiectul Medicină Clinică.

În Metarankingul Universitar-2019, Ad Astra, o meta-analiză ce combină mai multe clasamente pentru a extrage concluzii mai robuste, Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara se află pe locul trei, la fel ca și în clasamentul uniRank.

LĂSAȚI UN MESAJ