Ai voie la picnic, în natură, în Timişoara, dar fără grătare. Unde anume…

8397

Nu doar zonele centrale ale oraşului oferă spaţii verzi de relaxare. Timişoara are o veche tradiţie în amenajarea de parcuri, adevăraţii plămâni ai urbei. Acum 7 ani edilii din acea vreme inaugurau Parcul Uzinei, cunoscut şi sub denumirea de parcul Stonhange, un spaţiu plăcut de recreere pe malul Begăi, în locul unui teren viran plin de bălării. Ce nu au remarcat poate unii cetăţeni este panoul de la intrarea în parc, unde aflăm că aici poţi să iei cu tine rucsacul cu mancare, să întinzi o pătură pe iarbă şi să serveşti masa, împreună cu familia sau prietenii, la iarbă verde.

Activităţi de picnic, dar fără aprinderea focului, se mai pot desfăşura în Parcul Carmen Sylva, fostul Doina şi Parcul Karlsruhe, fostul Bihor. Legea 54 din 2013 stabileşte clar condiţiile în care se poate desfăşura activitatea de picnic în parcuri. Aşadar, cine ignoră prevederile legale şi aprinde focul în locuri care nu sunt amenajate pentru asta riscă amenzi de până la 3.000 de lei.

Mai trebuie reţinut că se mai dau amenzi şi pentru cei care nu lasă curat locul dupa picnic. De asemenea, celor care nu depun selectiv deşeurile rămase în urma mesei luate în aer liber. Mai mult, este interzisă folosirea produselor de igiena personală la o distanţă mai mică de 30 de metri faţă de cursurile de apă. În plus, spălarea tacâmurilor sau a altor obiecte folosite la masă nu se poate face în locul de picnic, iar cei care aruncă pe jos apa folosită pentru spălare riscă, la rândul lor amenzi.

Prevederile legale i-au speriat probabil pe cei care ar fi dorit să facă un picnic în parcurile timişorene unde este permis acest lucru, pentru că doritorii trebuie să respecte şi orarul de desfăşurare a activităţii de picnic corespunzător zonei, dacă există un orar. De asemenea, trebuie să-şi parcheze autovehiculele doar în zonele special amenajate, să nu distrugă plantele, să păstreze liniştea şi să nu deranjeze comunităţile locale, să nu arunce ţigări, chibrituri sau orice alte obiecte aprinse în alte locuri decât în cele special amenajate.

Dacă în ciuda tuturor restriţiilor impuse de lege vă hotărâţi să mergeţi totuşi la picnic într-un parc din Timişoara, trebuie să alegeţi în mod sigur doar unul dintre cele anunţate de primărie. În caz contrar, riscaţi alte amenzi amenzi, pentru că legea interzice desfăşurarea activităţii de picnic în afara zonelor special amenajate sau indicate pentru aşa ceva.

LĂSAȚI UN MESAJ