Agricultura din Timiș, păzită cu tunul antigrindină

1105

Fermierii din Timiș și din alte câteva județe din țară pot sta liniștiți, începând cu data de 15 aprilie, piatra nu le va distruge culturile – în primul rând viile, livezile sau producția de legume. Unitățile din cadrul Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor sunt operaționale, fiind pregătite pentru combaterea căderilor de piatră prin intervenții active în atmosferă. Din acest an gheața căzută din cer va fi distrusă cu tunuri speciale.

Scopul? Protejarea agriculturii și a populației

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) ne asigură că acest program are un impact nesemnificativ asupra mediului. Având în vedere faptul că dezvoltarea Sistemului Național Antigrindină reprezintă una din prioritățile Programului de Guvernare, MADR a stabilit pentru 2017 alt grafic de punere în funcțiune a unităților de combatere a căderilor de gheață, în acest an. Astfel, în anul 2017, programul a fost pregătit pentru lansare cu o lună mai devreme, ca urmare a modificărilor climatice, precum temperaturi scăzute, căderi de grindină, factori ce s-au manifestat atipic față de anii precedenți. În momentul de față sunt operaționale 34 puncte de lansare, acoperindu-se o suprafață totală de 500.000 ha, cu o creștere de 78% față de anul 2016. Scopul programului este de a proteja populaţia şi economia, în special agricultura, ca urmare a pierderilor cauzate acesteia de către fenomenele meteorologice periculoase, îndeosebi căderile de gheață a căror tendinţă, în contextul modificărilor climatice, este de a deveni tot mai agresive. Sistemul va ajuta şi la creşterea precipitaţiilor în zonele semiaride, cum este sudul țării. Fiecare dintre unităţi asigură protecţia la căderile de gheață a populaţiei şi a principalelor bazine pomicole şi viticole.

Prețul de cost al acestui sistem este destul de piperat. Din suma aprobată potrivit legii, au rezultat obligaţii de plată de 12.068,383 mii lei, din care: în anul 2016 au fost efectuate plăți în valoare de 6.147,263 mii lei, iar suma de 5.921,116 mii lei reprezintă angajamente bugetare de plată în anul 2017 pentru Unitățile de Combatere a Căderilor de Grindină Iași, Vrancea, Timiș, Prahova și Oltenia. Autoritățile îi asigură pe fermieri că, astfel, prin alocarea fondurilor se extinde infrastructura sistemului național antigrindină și implicit crește suprafața protejată de aceste intemprii distrugătoare pentru agricultură.

Programul de realizare a sistemului a parcurs 17 etape anuale de dezvoltare și implementare, în măsură să asigure protecţia populaţiei şi a economiei la efectele şi pagubele provocate de căderile de grindină şi a secetei severe, în special din Sudul şi Sud-Estul României. Obiectivele Programului se vor atinge treptat, în conformitate cu prevederile Legii nr. 173/2008 privind intervenţiile active în atmosferă. „Se aprobă obiectivele etapei a XVIII-a 2017 a Programului de realizare a Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor pe perioada 2010-2024, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 256/2010. Fondurile pentru finanţarea obiectivelor prevăzute  se asigură din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2017 la Cap. 80.01”, se arată în decretul semnat de prim-ministrul timișorean Sorin Mihai Grindeanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.