Agenţia de Dezvoltare Vest a împlinit 20 de ani. Video

159

Una din cele mai dinamice structuri ce se ocupă de dezvoltarea cât mai armonioasă a zonei de vest a ţării este Agenția de Dezvoltare Regională V (Vest). Menirea pentru care a fost înfiinţată este în opinia privitorului simplu dinafară să dea bani celor ce vor să dezvolte o afacere. Parţial aşa este. Dar rolul lor este de fapt mult mai complex. Agenţia este o interfaţă între autorităţile centrale ale statului şi mediul economic local sau administraţiile locale ce depun dosare cu proiecte extreme de bine argumentate pentru unele investiţii sau dezvoltări de oportunităţi de afaceri în concordanţă cu nevoile comunităţilor. Acestea se analizează de specialişti ce apoi oferă şi explicaţii detaliate de intocmire a actelor necesare împrumuturilor şi urmăresc atent cheltuirea judicioasă a fondurilor.
Treaba merge destul de bine, cel puţin la noi în regiunea de vest, dovadă că au fost investiţii importante sub egida ADR în cei 20 de ani de la înfiinţare.

Bazele ADR au fost puse la data de 28 octombrie 1998 şi aşa cum îi spune şi numele se adresează întregii zone de vest a ţării, adică judeţele Arad, Caraş-Severin Hunedoara și Timiş. Activitatea lor se poate rezuma şi doar printr-o singură cifră, dar cea mai importantă, în 20 de ani de activitate susţinută, este faptul că au fost atrași în circuitul economic local nu mai puţin de un milliard de euro.

Toţi banii au fost cheltuiţi cu bune rezultate. Cele mai importante domenii în care s-au făcut investiţii au fost în infrastructură şi educaţie, cu mai multe componente ce le incumbă. Banii au mers preponderent în proiecte din mediul urban. Pentru cel rural şi agricol fiind alte structuri ce au facilitat investiţiile. O altă componentă importantă a fost şi pentru investiţii şi reabilitări în domeniul sănătăţii.

La sediul Palatului Administrativ a avut loc recent şedinţa Consiliului de Dezvoltare Regională Vest reprezentată de cei patru preşedinţi de consilii judeţene arondaţi agenţiei. Prilejul a fost folosit şi în mod festiv pentru a marca în mod sărbătoresc aniversarea de două decenii de bună funcţionare.

Reuniţi la Timişoara pentru şedinţa periodică a Consiliului de Dezvoltare Regională Vest, preşedinţii celor patru Consilii Judeţene componente au avut şi prilejul de a sărbători regiunea.

,,Pentru întreaga regiune și în special pentru Consiliul Județean Timiș, astăzi la 20 de ani de activitate a Consiliului de Dezvoltare Regională, putem discuta de o dezvoltare strategică, putem discuta de finanțări atrase din fondurile europene pe diferite domenii. La 20 de ani, dintr-un singur calcul putem spune că acest program operațional regional gestionat de ADR a adus un plusvaloare dezvoltării județului Timiș și aici mă refer la infrastructura rutieră, la domeniul social, la educație, ceea ce cred în perspectiva următorului program de finanțare ne obligă pe noi să fim conectați la ceea ce înseamnă strategia de dezvoltare a județului Timiș”, a sintetizat activitatea agenţiei Călin Dobra, președintele Consiliului Judeţean Timiș.

Directorul ADR, Sorin Maxim, a continuat explicaţiile cu mai multe cifre, defalcate pe ani şi domenii.

„Sunt 20 de ani de la înfinţarea regiunii. Avem aici o miniexpoziţie care prezintă activitatea desfăşurată. Sper că toţi aceşti 20 de ani au adus un plus de valoare regiunii şi încercăm şi pe mai departe să aducem această plusvaloare”, a concluzionat directorul ADR Sorin Maxim.

Pentru a nu trece în uitare o astfel de bornă în timp au fost oferite plachete festive celor mai importanţi colaboratori din cele patru judeţe. Au fost de faţă primari din localităţi, conducători ai majorităţii firmelor şi administraţii ce au beneficiat de fonduri în acest timp scurs.

”Noi astăzi suntem prezenți aici să sărbătorim 20 de ani de la înființarea aceste Agenții de Dezvoltare Regională, dar pentru județul nostru însemnă proiecte de 150 de millioane de euro scrise în ultimii doi ani și proiecte de 100 de milioane de euro semnate deja în dezvoltarea infrastructurii județului nostru. Din punct de vedere al regiunii pot să spun că datorită finanțărilor care au fost atrase în regiunea de Vest putem să ne mândrim că facem parte din a doua regiune ca importanță, după București-Ilfov și pentru asta țin să le mulțumesc și colegilor mei, președinții consiliilor județene și primarilor dar mai ales domnului director Maxim, angajaților ADR cu care împreună am făcut aceste proiecte și am reușit să creștem nivelul de trai al cetățenilor care locuiesc în regiunea de Vest”, a declarat președintele de la Arad, Iustin Cionca.

LĂSAȚI UN MESAJ