Afacerea de succes a doi tineri, de care beneficiază o întreagă comunitate din vestul țării! ,,Trebuie să ne protejăm țăranii”

4564

Doi tineri, un român și un spaniol, au inaugurat în satul Colești primul Centru de colectare și procesare legume-fructe preluate direct de la gospodarii din zonă, dar și culese din flora spontană, sălbatică.

„Împreună cu prietenul meu, Kim Rueda, bucătar spaniol, care a devenit român prin adopție, și un alt asociat, am reușit să deschidem două spații de procesare: unul pe fructe-legume, unul pe mezeluri și un restaurant cu mâncăruri de sezon. Ideea proiectului este de a colecta toată materia primă din zona satului Colești, să o procesăm și să ieșim cu ea pe piață. Vrem să arătăm că în satul românesc este valoare doar că trebuie să știi să o scoți în față,” a declarat sâmbătă, pentru AGERPRES, George Hoțopan.

Centrul a fost construit cu o investiție privată de aproape 150.000 de euro, cu o amprentă la sol de 200 de metri pătrați, demisol și parter. Arhitectural, păstrează un specific tradițional, fiind acoperit cu șindrilă de un meșter din țara moților.

Până în momentul de față, s-au colectat corcodușe, leurdă, topinambur și ciuperci, din care, folosind doar ingrediente locale, dar în rețete creative și inedite au făcut mai multe produse la borcan cum ar fi chutney de corcordușe, dulceață și murături de ceapă roșie, pesto de leurdă și leurdă uscată, zacuscă de ciuperci sau piureuri de napi. Toate cu etichetă marca Muma Codrului.

Opt tineri din sat lucrează, în prezent, la centrul de colectare, unii cu studii superioare, dar, a afirmat George, mai au nevoie de forță de muncă, până la zece persoane, deocamdată.

„Ideea noastră este să procesăm produsele din gospodăriile zonei și să reînviem economia ei, pentru că sistemul arhaic de producție în gospodării este singurul care e sustenabil aici. Trebuie să ne protejăm țăranii, aceia care ne păstrează esența, încurajând oamenii care doresc să trăiască la țară și de la țară,’ a mărturisit George.

În curând, va demara colectarea roșiilor, a castraveților de grădină, ardei și alte cele din producțiile sătenilor. Dacă la stat, de exemplu, pentru un kilogram de lobodă se oferă 5 lei, la centrul de colectare li se plătește pe loc 8 lei.

În fiecare zi, ei pot procesa în jur de o mie de borcane. La mezeluri încă nu au intrat pe procesare, dar vor prelua, în curând, carne de porc de la gospodari, după ce desigur porcul a trecut prin abatorizare, și vor pregăti diferite preparate: carne marinată, șuncă și ceafă crud-uscată, nu vor fi afumate, salamuri cu diferite arome și stări de maturare.

„Mă bucur că am reușit să punem pe picioare acest proiect, care este unul social, prin care vrem să ajutăm zona. Nu m-am mutat în Colești pentru bani. Dacă vroiam bani, făceam altceva. Ne bucurăm că am reușit să ridicăm construcția, să angajăm tineri din zonă oferindu-le varianta să rămână în satul lor, să colectăm din gospodăriile oamenilor și să-i ajutăm să le fie un pic mai bine,’ a spus George Hoțopan, fondator al Asociației pentru dezvoltare comunitară Codru Moma.

La Colești a fost prezent sâmbătă și președintele Consiliului Județean Bihor, Pasztor Sandor, un susținător al dezvoltării locale și al acestui proiect de antreprenoriat social. Consiliul Județean l-a promovat și prin diverse alte activități (invitarea la târguri, organizarea unor evenimente turistice, cu trasee de ciclism, un festival al ciupercilor, promovarea satului etc) și prin înființarea unei grădinițe.

„Este un proiect de succes care își dezvoltă efectele în localitatea Colești. Se rezolvă o problemă socială acută în zonă, de unde ne pleacă tinerii, creând locuri de muncă. Ajutăm acest proiect în perspectivă pentru că poate fi un model pentru comunitățile locale, pentru zona Beiușului și pentru județul Bihor. Încercăm, atât infrastructural cât și prin promovare, să ajutăm acest concept. Acest concept înseamnă de a folosi tot ce este posibil local și a le prelucra, de a folosi forța de muncă din zonă și a ține în loc populația tânără pentru a opri fenomenul plecării tinerilor din zone foarte frumoase,’ a declarat, pentru AGERPRES, Pasztor Sandor.

Președintele CJ Bihor a promis că autoritățile județene se vor ocupa de promovarea proiectului pe site-urile CJ Bihor și al Agenției de Management al Destinației (AMD) Bihor, care sunt vizitate săptămânal de mii de oameni. Pentru a găsi mai ușor satul din apropierea orașului Vașcău, CJ va confecționa și indicatoarele rutiere prin care se va atrage lumea în zonă. ( Din cauza lipsei lor, șeful CJ Bihor a ajuns cu mașina aproape de Moneasa, trecând în județul vecin). Nu în cele din urmă, se va încerca și reabilitarea drumului până în sat, fiind o regiune greu accesibilă.

„Este un centru de colectare creat într-o zonă minunată, au ales foarte bine locația, cu posibilități, cu tineri pe care îi motivează foarte frumos. Au construit o clădire de prelucrare a fructelor, legumelor, plantelor sălbatice, a produselor naturale din zonă și transformarea lor în anumite produse finite bio, combinate cu alte acțiuni de promovare a zonei. Sunt, într-adevăr, un model,’ a conchis președintele CJ Bihor.

sursă: agerpres.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.