20.4 C
Timișoara
sâmbătă 25 mai 2024

Abonații Colterm răsuflă ușurați! Dominic Fritz anunță că, deși 10 ani politicienii locali au ascuns gunoiul sub preș, prețul majorat al termoficării nu va fi suportat de timișoreni

Consilierii locali au votat, astăzi, proiectul de hotărâre prin care Colterm a solicitat ajustarea prețului de facturare a termoficării pentru a acoperi inflația din acest an, ajunsă la o rată de cca. 17%. Proiectul, care s-a bazat pe un amendament făcut de consilierul local Radu Țoancă (PSD), a trecut cu 22 de voturi pentru.
Amendamentul prin care întreaga creștere să fie suportată din bugetul local a fost adoptat cu 19 voturi pentru, ceea ce înseamnă că abonații Colterm nu vor fi afectați de majorarea prețului.
În proiectul votat astăzi de aleșii locali se arată că prețul local de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice livrată de Colterm va avea valoarea de 847,61 lei/MWh exclusiv TVA. Din acesta, aproximativ 500 de lei/Mwh va fi acoperit de Primăria Timișoara, din bugetul local, iar prețul plătit de clienții Colterm va rămâne neschimbat.
Anterior ședinței CL de joi, au existat discuții privind cât anume din noua majorare va fi suportată de abonații societății de termoficare, și cât va fi acoperită prin subvențiile oferite de Primăria Timișoara.

Colterm a solicitat ajustarea prețului de facturare a termoficării pentru a acoperi rata de cca. 17% a inflației din acest an, bazându-se pe o formulă de calcul aprobată de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Odată cu creșterea inflației, s-au scumpit inclusiv materiile prime, cărbune și gaze, de care Colterm are nevoie pentru a le furniza abonaților energie.

„Aș vrea să reiau această întrebare: de ce s-a ajuns aici? De ce a intrat Colterm în insolvență? Atunci vorbim exact despre ceea ce vorbim astăzi. Pentru că zece ani prețul a fost stabilit de politicieni, acolo unde au simțit că trebuie să fie, adică foarte jos, în timp ce costurile de producție au crescut, iar gaura neagră a tot crescut. De aceea am ajuns aici, tocmai pentru că prețurile nu au fost actualizate, și vă amintesc că la începutul acestui an am dublat printr-o singură decizie atât prețul, cât și subvenția oferită. […] Este a doua oară în acest an când dezbatem cu adevărat o modificare reală a prețului. […] Știu că a fost o dezbatere în spațiul public privind cât poate să își asume municipiul din bugetul local și cât pot suporta abonații”, a declarat primarul Dominic Fritz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Un nume greu din PSD crede că Mircea Geoană ar putea intra în finala pentru președinția României

Sociologul Vasile Dîncu (PSD) a explicat, sâmbătă, că Mircea Geoană este, în acest moment, un personaj credibil, având în vedere că ocupă cea mai...

Tronsonul Margina-Holdea se pare că totuși va avea un final fericit

Dacă nu ar afecta sute de mii de călători ce ar dori să folosescă nestingheriți Autostrada A1, cei 10 kilometri lipsă de la Margina...

Citește și :