0.1 C
Timișoara
joi 22 februarie 2024

A reușit imposibilul! O Parohie din Vestul țării restaurează biserica din sat cu fonduri europene

Biserica din lemn din satul hunedorean Boz, comuna Brănișca, va fi restaurată cu ajutorul unei finanțări europene. Peste 250.000 de euro vor fi investiţi în reabilitarea bisericii din satul Boz, comuna Brănişca.

Proiectul prevede restaurarea completă a monumentului istoric, cu schimbarea părţilor afectate din lemn, subzidiri şi fundaţii. Vor mai fi restaurate componentele artistice, pictura, alte icoane şi mobilierul.

Fondurile au fost câştigate de Parohia Boz în baza Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, şi este singura din Regiunea Vest care a reuşit să obţină o finanţare nerambursabilă pentru refacerea lăcaşului de cult.

Proiectul se va derula pe parcursul a doi ani şi jumătate, estimându-se că restaurarea biserii de lemn, ridicată în anul 1701, va fi finalizată la jumătatea anului 2019.

Demn de remarcat că în timp ce hunedorenii primesc finanțare europeană pentru renovarea lăcașului de cult, Consiliul Județean Timiș se chinuie de ani buni să renoveze bisericile din lemn din zona Făgetului, printr-un program derulat cu Ministerul Culturii. Numai că banii alocați din vistieria statului nu vin constant iar lucrările de restaurarea se desfășoară cu întreruperi și durează foarte mult.

Este interesant cum de Parohia Boz a reușit să acceseze fonduri prin Programul Național de Dezvoltare Rurală și n-a stat cu mâna întinsă pentru a primi bani de la administrația locală și cea județeană, așa cum se întâmplă de obicei când vine vorba de finanțarea bisericilor din România. Un exemplu de urmat și pentru cei care încă apelează la bugetul statului, pe care-l confundă probabil cu o ”cutie a milei”!

Alte subiecte :

Guvernul Ciolacu&PNL bagă mâna până la cot în banii Timișoarei

Guvernul Ciolacu&PNL bagă mâna până la cot în banii Timișoarei. Fiecare leu reținut în București înseamnă un leu furat din orașului nostru. Semnează petiția....

Ritivoiu nu-l iartă pe Nica! Bătălia pe banii primarilor din Timiș se ascute | VIDEO

În ianuarie, prefectul Mihai Ritivoiu a atacat în contencios administrativ hotărârile privind repartizarea sumelor din fondul pus la dispozitia instituției si a celor defalcate...

Citește și :