A rămas singur în sat după ce nevasta l-a părăsit pentru un alt bărbat

379

În cătunul Preveciori, din judeţul Caraş-Severin, aflat în Masivul Poiana Ruscă, mai locuieşte un singur om. Gheorghe Dăbuceanu are 65 de ani şi, deşi reprezentanţii Primăriei i-au propus să-i ridice o casă în comună, bărbatul a refuzat, pe motiv că îi place să trăiască între munţi.

Cătunul Preveciori aparţine de comuna Băuţar şi se află izolat în Masivul Poiana Ruscă. Un drum forestier de aproximativ 13 kilometri este singura legătură cu satul în care, în trecut, toate cele 15 case erau locuite. Acum, în cătunul din judeţul Caraş-Severin mai locuieşte o singură persoană. Este vorba de Gheorghe Dăbuceanu, care şi-a petrecut toţi cei 65 de ani din viaţă în acest sat rupt de lume.

„Acolo (n.r. în Preveciori) au fost mai mulţi oameni. Unii s-au mutat, alţii au decedat. Doar Gheorghe a mai rămas. Preveciori se află la vreo 13 kilometri distanţă de primărie şi poţi să ajungi în sat doar cu jeep-ul, este între dealuri. În total, 15 numere de casă sunt trecute în registrul agricol, cele mai multe sunt sălaşuri vechi, case bătrâneşti. Recent, au început să se mai facă case acolo de către persoane mai tinere, care vin din când în când să se relaxeze. Le place zona, că e aer curat”, a declarat, primarul comunei Băuţar, Romulus Bărbescu.

În ceea ce-l priveşte pe unicul locuitor din Preveciori, primarul comunei Băuţar spune că a rămas singur în sat după ce nevasta l-a părăsit pentru a se căsători cu un alt bărbat, iar tatăl şi fratele i-au murit.

Gheorghe Dăbuceanu îşi petrece toată ziua având grijă de cei peste 15 de cai şi două vaci. Semnal la telefon are prea puţin, iar cu ajutorul unui mic panou, reuşeşte să aibă energie electrică într-o cameră.

„Gheorghe are un teren şi am vrut să-l atragem, să-i facem o căsuţă în comună, dar nu a vrut să vină, îi place între munţi. Are grijă de vreo 15 – 18 cai sălbatici şi vreo două vaci”, a declarat Romulus Bărbescu.

Primarul comunei Băuţar a afirmat că, în acest moment, instituţia derulează un proiect în cadrul căruia se încearcă montarea unor panouri fotovoltaice de dimensiuni mai mari pe casa lui Gheorghe Dăbuceanu, astfel încât singurul locuitor din Preveciori să aibă energie electrică în toată locuinţa.

„Preotul din comună i-a adus un panou mai mic, cu ajutorul căruia are un singur bec. Noi vrem să instalăm panouri fotovoltaice mai mari pe casa lui Gheorghe, în cadrul unui proiect european. Sperăm ca în acest an să putem face ce ne-am propus”, a declarat Romulus Bărbescu.

Printre cei care vin în vizită la Preveciori se numără Petrişor Tamaş, care a ridicat o casă în sat după ce vechea locuinţă din lemn a bunicilor a ars.

„Preveciori este locul meu de naştere, bunicii mei acolo au crescut. Împreună cu un unchi şi un verişor ne-am unit şi am făcut altă casă în locul celei vechi care a ars şi mergem din când în când la Preveciori. Gheorghe stă la vreo doi kilometri distanţă de casa mea, este învăţat să stea singur acolo. Mai trecem pe la el când urcăm în sat, şi el vine pe la noi. Eu am teren foarte mult acolo, în Preveciori, i-am dat o bucată şi unui prieten să-şi construiască o casă. Am copilărit în zonă şi îmi place că este aer curat, mă relaxez. După toată agitaţia de zi cu zi, este foarte bine să te retragi măcar o dată pe săptămână acolo, în linişte”, a declarat Petrişor Tamaş.

Cătunul Preveciori se află la o altitudine de peste 1.000 de metri, în Masivul Poiana Ruscă, şi aparţine de comuna Băuţar, formată din patru sate, în total.

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.