Soluţii anti-indundaţii promise de autorităţile din Timiş, aplicate de austrieci

537

Inundaţiile le dau bătăi de cap în fiecare primăvară autorităţilor şi locuitorilor din judeţul Timiş. Cu toate că se confruntă anual cu aceleaşi probleme, soluţii pentru evitarea inundaţiilor nu prea au fost găsite.

O soluţie simplă şi necostisitoare împotriva inundaţiilor o reprezintă digurile mobile construite din peleţi metalici. Acestea se montează foarte uşor, nu sunt scumpe şi pot ţine apa departe de localităţi.

gataia-inundatii-1

Aceasta este şi soluţia pe care Apele Române Banat promit de cel puţin 2 ani că o vor implementa în Gătaia, în locul digului de piatră vechi de 40 de ani, plin de fisuri. Din păcate investiţia nu a fost făcută însă.

dig-gataia

 

Nemţii au aplicat însă aceeaşi metodă într-o micuţă localitate din Austria. Orăşelul Grein era inundat în fiecare an, ca şi Gătaia, dar autorităţile nu au mai vrut să fie la mila naturii şi au decis să ridice un dig mobil în jurul caselor. Acesta este instalat în oraș în fiecare primăvară, rolul său fiind de a nu lăsa apa să inunde locuințele. Deși pare a fi un dig subțire, în realitate el face față cu brio apei.

Interesant este că acest dig se montează în doar câteva ore, pe un zid de beton armat, prevăzut cu elemente de hidroizolare. În felul acesta, el face față apelor învolburate ale Dunării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.