Premieră pe piaţa bancară post-decembristă. Dobânda Robor scade sub 1%. Care sunt efectele?

115

Dobânda Robor cu scadenţa la trei luni, referinţă pentru costul creditelor de retail în lei, a scăzut astăzi la 0,98% fiind pentru prima oară în istoria post-decembristă a sectorului bancar când costul leilor intră sub pragul psihologic de 1% pe an.

Dobânda Robor cu scadenţă la trei luni, în funcţie de care se calculează ratele la creditele Prima Casă, a scăzut astăzi cu 40% sub cel înregistrat în urmă cu un an. Efectul acestei scăderi este o creştere substanţială a gradului de accesibilitate al locuinţelor.

Banca Naţională a României a afişat astăzi o valoare de 0,98% pentru indicatorul Robor, în contextul în care acesta a scăzut constant în ultimele trei luni. Această scădere, coroborată cu decizia noului guvern de a scădea marja de dobândă practicată de bănci la acordarea creditelor Prima Casă de la 2,5% la 2%, a condus la ieftinirea vizibilă a costului de finanţare.

Concret, în luna ianuarie 2015, o persoană care intenţiona să acceseze un credit Prima Casă pe 30 de ani pentru achiziţia unui apartament în valoare de 60.000 de euro era nevoit să achite o rată lunară de 278 de euro. Astăzi, pentru un apartament cu acelaşi preţ, rata lunară ajunge la 240 de euro, adică se constată o scădere de 13,6% a costurilor lunare aferente creditului Prima Casă. Calculul la zi ţine cont de dobânda Robor la trei luni, plus marja băncii de 2%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.