11.7 C
Timișoara
vineri 1 noiembrie 2024

Sinagoga din Fabric și destinul ei incert. Cum s-a derulat istoria uneia dintre cele mai frumoase sinagogi din România.

Sinagoga din cartierul timișorean Fabric a început să decadă în perioada comunistă, fiind închisă în anul 1985 pe măsură ce majoritatea evreilor rămaşi în oraş după cel de-al doilea război mondial au emigrat în Israel.

Sinagoga din cartierul Fabric, construită în perioada 1897-1899, este una din clădirile simbol din Timișoara, însă e cufundată într-un somn adânc. A fost închisă în anul 1985 pe măsură ce majoritatea evreilor rămaşi în oraş după cel de-al doilea război mondial au emigrat în Israel. Sinagoga a fost vandalizată de cinci sau şase ori, furându-se lampadare, diverse obiecte sculptate, lucrate manual. Acum, e într-un avansat stadiu de degradare, însă chiar și așa este vizitat.

Turiștii care ajung în Timișoara se opresc și la acest monument, îi văd zidurile de afară și pleacă întristați de starea în care a ajuns. Înăuntru nu se poate intra. Sinagoga din Fabric trebuie salvată, aidoma Sinagogii din Cetate, care a fost redată comunităţii evreieşti din Timişoara după aproape 30 de ani de la desacralizare, în 2022.

Deocamdată, prin toamna acestui an, se va încerca punerea în siguranță a monumentului în cadrului unui proiect care va fi demarat de Ambulanța pentru Monumente Banat.

Videoclip filmat în Sinagoga Maură

Pentru a atrage atenția asupra frumuseții deosebite a Sinagogii din Fabric, compozitorul israelian de origine română Alexander Bălănescu, împreună cu violoncelistul Nicholas Holland și de prim-cantorul cultului mozaic, Emanuel Pusztai, a înregistrat un videoclip în monumentul aflat într-o avansată stare de degradare.

Demersul este parte a proiectului Ecoul Sinagogilor, inițiat de Asociația Pantograf, în cadrul proiectului Povestile Sinagogilor, care explorează, prin intermediul mărturiilor, frumusețea a opt sinagogi și destinul comunității evreiești din Reșița, Caransebeș, Lugoj, Timișoara și Arad.

A fost o nouă ocazie pentru a vedea cum arată sinagoga în interior.

Cedată Teatrului Național, dar degeaba

În anul 2009, pentru că nu avea bani de renovare şi sinagoga se ruina în fiecare zi, Comunitatea Evreilor din Timişoara a cedat Sinagoga pe o perioadă de 35 ani către Teatrul Naţional din Timişoara, care dorea să o transforme în sală de spectacole. TNT avea la dispoziţie şapte ani să realizeze proiectul, însă din lipsă de fonduri a fost nevoită să renunţe. Sinagoga a fost preluată, în 2018, de Primăria Timişoara (pe o perioadă de 40 de ani), care promis să o transforme într-un spaţiu cultural neconvenţional. Nu s-a întâmplat nimic, astfel în 2020, Sinagoga din Fabric a revenit Comunității Evreilor din Timișoara

Povestea sinagogii din Fabric

Sinagoga din cartierul timişorean Fabric a fost construită în perioada 1897-1899 în stil eclectic, cu elemente neo-maure, gotice şi elemente de stil neo-renascentist italian.

Proiectul arhitectural a fost realizat de către cel mai important arhitect de sinagogi de la începutul secolului XX, budapestanul Lipot Baumhorn, care a conceput, între altele, şi sinagogile din Braşov, Rijeka, Szolnok, Zrenjanin sau Szeged.

Terenul a fost achiziţonat de către comunitatea de rit „status quo ante” din Fabric. În cinstea Amaliei Freund care a donat jumătate din valoarea terenului şi a fostului preşedinte al comunităţii evreieşti din Fabric, Bernát Deutsch, s-a dezvelit o placă în 1 iunie 1902, amplasată în nava templului.

Inaugurată în prezenţa primarului Karoly Telbisz

Banii pentru ridicarea noii sinagogi au fost strânşi prin organizarea unei loterii publice de către comunitate, ai cărei membri înstăriţi au făcut contribuţii majore. Lucrarea i-a fost încredinţată antreprenorului timişorean Josef Kremer.

Sinagoga a fost inaugurată la data de 3 septembrie 1899, cu o predică a rabinului Jacob Singer, în prezenţa şefului comunităţii, Bernát Deutsch, şi a primarului Timişoarei, Karoly Telbisz. Orga a fost construită de faimosul meşter timişorean Leopold Wegenstein.

Este cunoscută şi cu numele de Sinagoga Maură, datorită stilului maur, sau Sinagoga Nouă, pentru că înlocuia vechea sinagogă din strada Timocului, cartierul Fabric. Ea se învecina pe atunci cu un braţ al canalului Bega.

Sursa: https://adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Spălare rețele de apă în localitățile Begheiul Mic și Bătești

Luni, în data de 4 noiembrie 2024, în intervalul orar 08:00-16:00, se vor desfășura lucrări de spălare a bazinului de înmagazinare și a rețelelor...

Scamatorul din Fabric care iubea la nebunie copiii

Nu a priceput nimeni ce s-a întâmplat în zilele acelea. Pe atunci nu exista nici internet, nici alte mijloace de informare rapide. Iar disparițiile...

Citește și :