Unirea sărbătorită (şi) la Timişoara FOTO-VIDEO

284

Ziua de 24 ianuarie reprezintă, de peste un secol și jumătate, o bornă majoră în istoria românilor. Din acel moment moldovenii și muntenii au continuat parcursul lor împreună în cadrul unui stat ce se întărea mai mult pentru a reuși mult visata independență.

A fost momentul de geniu al câtorva fruntași politici de la București ce au propus ca viitor principe al Valahiei (Țării Românești) să fie nominalizat în persoana principelui moldovean Alexandru Ioan Cuza reprezentantul „Partidei Naționale”. Deși inițial aveau o poziție minoră în cadrul Adunării elective până la urmă sub presiunea mulțimii ideea a căpătat consistență. Așa s-au unit cele două Principate Române la început doar sub forma unei uniuni personale ce în timp a primit și o consistență reală politico-administrative.

Momentul de acum 163 de ani a fost marcat azi și în Timișoara. La monumentul colonelului Cuza din fața Inspectoratului Județean de Poliție s-au adunat reprezentanții administației locale și județene. Vremurile fiind sub sceptrul distanțării și a respectării unor reguli drastice nu a permis adunarea unor mulțimi prea mari ca în alți ani.

O formațiune de militari din cadrul Ministerului Apărării Naționale dar și de la Ministerul de Interne, cu drapelele naționale au prezentat onorul autorităților adunate lângă bustul principelui. De față a fost și o fanfară militară care a dat solemnitate evenimentului intonând Imnul de Stat cât și celebra Horă a Unirii. După ce un sobor de preoți au dat binecuvântarea necesară și au pomenit figura domnitorului au urmat câteva scurte discursuri ce au facut apel la unitatea poporului pentru a urma exemplul unioniștilor din anul 1859.

Momentul destul de scurt dar dens în semnificații a fost finalizat cu depunerea coroanelor de flori de către reprezentanții instituțiilor din oraș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.