Doi funcţionari publici au transformat programul „tânărul fermier” în… „prima şpagă”

96

Doi funcţionari publici, în posturi de conducere la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) şi Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), sunt acuzaţi de luare de mită. Procurorii DNA susţin că se crease un adevărat circuit al şpăgii.

Irina Manole, şefa Serviciului active fizice şi plăţi directe din cadrul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR) Tulcea, şi Niculina Milea, coordonatorul Centrului Local Tulcea din cadrul APIA, sunt acuzate că solicitau o şpagă de 50% din valoarea unor proiecte la care aplicau tinerii fermieri. Cele două inculpate au fost trimise în judecată, iar dosarele se află pe rolul Tribunalului Tulcea. Niculina Milea a încheiat cu procurorii DNA un acord de recunoaştere a vinovăţiei. În rechizitoriul întocmit în cazul Irinei Manole, anchetatorii descriu cum funcţiona tot sistemul pus la punct de cele două. Mita cerută era de 50% din valoarea proiectului finanţat, iar banii trebuiau daţi imediat ce fermierul îi primea în cont.

„Niculina Mirea, coordonatorul Centrului Local APIA Tulcea direcţiona aplicanţii din cadrul programului ‘tânărul fermier’ către un consultant care le întocmea proiectele ce erau ulterior depuse la OJFIR Tulcea, unde Irina Manole gestiona în mod direct procesul de depunere şi evaluare a acestor proiecte”, spun procurorii. Aşa se ajungea ca programul „Tânărul Fermier” să se transforme în programul „Prima şpagă”.

Întreaga poveste, aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.