Andrei Ivanovitch va concerta la Timișoara în aromă de cafea

243

Atunci când Timișoara culturală își caută rădăcinile uitate, orice sprijin este bine venit. Cel ce cu mai bine de un secol în urmă a lansat nemuritorul vals al Dunării, ce acum este cunoscut în întreaga lume, puțini știau de acel muzician cin este și de unde a pornit în lume. Iosif Ivanovici a văzut lumina zilei în Timișoara.

Dar nu a apucat să se afirme aici pe meleagurile natale. Ajunge la Galați și se face cunoscut ca dirijor de muzică militară și compozitor. Prin eforturile, deloc simple, ale publicistului Ilie Sîrbu a fost descoperit urmașul direct al maestrului Iosif Ivanovici. Este cunoscut în lumea largă ca unul din cei mai reputați pianiști ai generației sale, dar care nu se bucură de notoritate în țara sa natală. Andrei Ivanovitch este peste tot la el acasă. Dar în România este văzut ca un muzian exotic „de undeva din Rusia”. Acum a venit rândul ca stră-strănepotul, Andrei, să vină și să concerteze în orașul ilustrului său înaintaș.

Asociația Culturală Salvați Patrimoniul Timișoarei organizează, împreună cu Filarmonica Banatul Timișoara și Asociația Culturală Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021, la sala Capitol a Filarmonicii, în data de 29 noiembrie 2019, de la ora 19, un concert în care va cânta Andrei Ivanovitch, strănepotul lui Iosif Ivanovici. „După o căutare de câțiva ani, l-am găsit pe Andrei Ivanovici cu ajutorul profesorului Radu Burcea de la Liceul ”Jean Louis Calderon”. Andrei Ivanovici a acceptat să cânte la Timișoara în memoria bunicului său, Iosif Ivanovici”, spune Ilie Sîrbu.

Andrei Ivanovici s-a născut la București, într-o familie cu ruși, sârbi și rădăcini românești. Numele de familie Ivanovici a obținut o popularitate largă mulțumită străbunicului său Iosif Ivanovici care a compus cunoscutul vals „Valurile Dunării”. Educația sa muzicală timpurie a început la vârstă de șase ani când a fost acceptat la liceul de muzică in Bucuresti. Un an mai târziu, cu recomandarea celebrului pianist român Valentin Gheorghiu, Andrei a plecat în URSS, unde a învățat la Conservatorul din Leningrad. Din în acest moment, viața lui a fost strâns legată de Rusia.

Andrei Ivanovici și-a desăvârșit măiestria la Academia de Muzică din Moscova iar mai apoi la cea din Karlsruhe. În anii de studii, a primit multe premii la concursuri naționale și internaționale de pian pentru tineret. Andrei Ivanovici a lansat 15 CD-uri de muzică de Mozart, Debussy, Mussorgsky, Prokofiev, Shchedrin, Rachmaninov, Grieg și Chopin. Este Membru al Societății Chopin. Din anul 2015, el a intrat in Consiliul Societății Rachmaninov. Concertează și predă cursuri de pian în întreaga lume, ca un adevărat navetist ce unește toate meridianele. Dar este legat sufletește de Conservatorul din Shanghai unde predă cursuri de măiestrie artistică. Printre orchestrele cu care a cântat se numără: Orchestra Națională a Filarmonicii din Sankt Petersburg, Orchestra Simfonică Academică (Rusia), Orchestra St. Petersburg, Orchestra Filarmonicii Baden-Baden sau Orchestra Filarmonicii din Osaka.

În concertul de vineri  se vor auzi pagini nemuritoare din cele mai faimoase piese de pian. Programul cuprinde: F. Mendelssohn – Uvwertura Hebridelor, Op. 28; P. I. Ceaikovski – Concertul pentrui pian și orchestră nr. 1 în Si bemol minor, Op. 2; F. Mendelssohn – Simfonia mr. 4 în La major, Op. 90 – italiana. Tot evenimentul se va afla sub bagheta maestrului Gheorghe Costin.

Pentru a încălzi atmosfera în foaier va avea loc o prezentare și degustare inedită de cafele de mare clasă ce vor fi prezentate de cafeneaua Yo-Yo Cafe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.