EDITORIAL | România, în centrul reînnoirii proiectului european

266

În ultimii doi ani s-a vorbit doar despre încercările disperate ale unui tătuc politic de școală veche, post-fesenistă, de a scăpa de pușcărie. Condamnatul Liviu Dragnea ar fi fost în stare să compromită întregul parcurs geopolitic al României pentru a-și salva pielea. Procesul de demonizare al Bruxellesului era în plină desfășurare: pe de o parte prin intermediul propagandei subversive (cu ajutorul trompetelor din și de partid), pe de altă parte prin sugrumarea justiției și căpușarea sistemului (și a tuturor structurilor sale).

România a fost plasată în conul de umbră al Europei datorită unui individ certat cu legea. Însă lucrurile au început să reintre pe un făgaș normal, după alegerile europarlamentare ce au avut loc pe 26 mai. Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) – grup politic european din care făcea parte și partidul lui Tăriceanu înainte de a fi dat afară (de fapt, a și plecat singur înainte de a suporta umilința) s-a consolidat cu europarlamentarii partidului lui Macron și cu cei de la USR-Plus, schimbându-și totodată numele în „Renew Europe” și devenind astfel a treia forță politică din Parlamentul European. Acest nou grup centrist-liberal va avea ca priorități eficientizarea procesului decizional, transparența, respectarea valorilor europene și ale statului de drept, consolidarea structurilor europene, performanța economică și nu în ultimul rând, reînnoirea modului de a face politică.

Ce înseamnă asta pentru România?

Fostul premier, Dacian Cioloș, a fost ales președintele acestui grup în Parlamentul European, fiind primul român care deține o astfel de funcție. Acest lucru plasează, practic în premieră, o alianță politică românească la masa decizională a forului legislativ european. Concret, România are un spațiu mai mare de manevră pe anumite dosare legislative și politici ce pot fi influențate favorabil. Alegerea lui Cioloș ca președinte al noului grup nu doar că ne scoate din conul de umbră unde am fost plasați de actualul partid de guvernământ, ci ne propulsează direct în nucleul dur decizional, iar România devine astfel un bastion al spiritului pro-european în Europa de Est. Surprinzător sau nu, se pare că atacurile virulente anti-europene venite din partea deputaților PSD și ALDE nu au reușit să convingă nici electoratul nostru, nici pe mai marii Uniunii.

Am fost primiți cu brațele deschise la Bruxelles și încredințați cu conducerea unei formațiuni politice dedicate întru totul consolidării proiectului european. Aici amintesc de episodul petrecut în Ateneul Român, când președintele Consiliului European, Donald Tusk, a ținut un discurs integral în limba română, amintind de simboluri și valori românești cu care am crescut. Europa a atins atunci esența nostalgiei și a sufletului românesc, arătându-ne că nu există țări de rangul doi, că Europa suntem noi, toți, contrar vorbelor derizorii aruncate anapoda de anumiți politicieni și eurodeputați români.

Este un moment unic nu doar pentru noi, ci pentru întreaga Uniune, iar faptul că suntem în scaunul de pilotaj ne responsabilizează la maximum.

Europa are încredere în noi. Sper să avem și noi încredere în noi înșine.

Editorial de Ioan Bucuraș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.