Ce ne așteaptă în anul 2019 în maratonul cultural ce ne va lega de spațiul European?

133

De la câștigarea de către Timișoara a onorantului titlu de viitoare Capitală a Culturii Europene a trecut ceva timp. Asociația ce trebuie să adune laolaltă toate eforturile individuale pentru o bună prestanță în anul 2021, a început eforturile de coagulare a tuturor ideilor ce vor duce la acea emulație artistică ce ne va plasa în atenția „vecinilor” de pe continent. Perioada de ezitări de la început toată lumea o vrea uitată. Anul 2018 a fost destul de bogat în evenimente, dar mai ales în sedimentarea intențiilor. Planul de proiecte pentru anul viitor (2019) este deja gata și este extrem de complex.

Simona Neumann și echipa coordonată de dânsa a făcut public programul anului ce vine. Va fi o adevărată provocare de toate felurile, dar în special de natură financiară. Dacă nu se va mai tremura pentru fondurile ce intră în visteria asociației ar putea fi chiar un an de succes.

Fără a comenta acum acțiunile organizatorice din ultima vreme, vom face publice (pe scurt) planurile de acțiuni culturale ce vor veni.

Publicul poate astfel afla ce îl așteaptă. Este doar o mică parte din programul anului. În alte episoade ulterioare vom continua această prezentare.

Power Station inclusiv Engagement Unit (Unitatea de implicare a publicului)
Parteneri locali: Universitatea de Vest Timișoara; MetruCub; F.I.T.T.
Parteneri internaționali: Novi Sad 2021; Eleusis 2021
Perioada: pe parcursul anului

”În 2019, vom continua să dezvoltăm capacitatea operatorilor culturali de a concepe și gestiona proiecte internaționale la Timișoara.

Organizăm seminarii TMwork pe diferite teme, printre care spațiul public, implicarea publicului și capacitatea tehnică pentru evenimentele de mari dimensiuni. Susținem vizitele de studiu în străinătate, participările la întâlniri de networking din Europa, întâlnirile cu partenerii și experiențele de învățare. Organizăm stagii de practică, în funcție de apelurile de proiecte și colaborările pe bază de contract anunțate. În fine, iar acesta este cel mai important aspect, urmărim implicarea în proiectele TM2021 și includerea tuturor partenerilor noștri.

Dezvoltarea publicului este o activitate centrală a Unității de implicare a publicului, oferind ateliere și experiențe practice pe teme legate de strategii, mediere și întâmpinarea publicului.

Vom continua întâlnirile noastre deschise, Café21, pe teme de interes european, care se concentrează pe ideea de Oraș și pe felul în care locuirea urbană contribuie la schimbarea culturilor, a copiilor și a simțurilor noastre. De patru ori pe parcursul anului 2019, în locuri de întâlnire specifice”, spun membrii TM2021.

A doua Școală de Vară, în parteneriat cu Universitatea de Vest Timișoara

”Ne propunem organizarea unui al doilea Lab for European Project Making la începutul verii 2019, în parteneriat cu Eleuvsis 2021 și Novi Sad 2021, capitalele culturale cu care suntem înfrățiți”.

XTENSII
”În afară de programul cultural dezvoltat pentru Dosarul de candidatură, inițiem o serie de Xtensii – intervenții și colaborări cu evenimente deja consacrate în Timișoara. Prin programul Xtensii adăugăm noi secțiuni sau programe la inițiative deja existente, concentrându-ne pe dezvoltarea de capacități și construirea de rețele internaționale, în scopul de a consolida peisajul cultural din Timișoara și nu numai”, explică organizatorii.

Festivalul de chitară
Trei seri diferite, dedicate euro-regiunii DCMT (Dunăre-Criș-Mureș-Tisa) care se vor organiza în cadrul acestui festival popular. Chitariști din Belgrad, Serbia și Szeged, Ungaria vor fi invitați să susțină concerte, internaționalizând astfel programul.

JazzTM
Evenimentul are loc anual în luna iulie, desfășurându-se în spații publice din Timișoara.
Acesta este organizat de Primăria Municipiului Timișoara și implementat în colaborare cu Centrul Cultural Plai.

Timișoara 2021 contribuie la dezvoltarea festivalului prin adăugarea unei noi secțiuni în cadrul evenimentului, respectiv zona de Master Class. Extensia va avea loc în Piața Libertății, într-o structură arhitecturală aliniată la imaginea JazzTM 2019 și va include sesiuni conduse de artiștii invitați la JazzTM și interviuri cu aceștia realizate de moderatorul festivalului.

Festivalul de Film Central-European
Ediția din 2019 marchează 30 de ani de la Căderea Cortinei de fier. Colaborarea dintre Timișoara 2021 și FFCE se va materializa printr-o serie de filme care se vor proiecta pe parcursul anului și care vizează această perioadă istorică. Festivalul din Toamnă va include două zile dedicate proiecțiilor pe tema Revoluției din România, cât și a altor revoluții europene. Fiecare eveniment va fi urmat de o dezbatere cu întrebări din public.

Timishort
”Ne aducem contribuția la Timishort Edu, o serie de ateliere de educație cinematografică pentru copii și tineri. Acestea se concentrează pe trei linii principale: proiecții lunare de film, urmate de discuții cu copii din clasele primare; ateliere de animație pentru copii între 10 si 14 ani: inițiere în software, realizare animație; și ateliere de creație cinematografică cu elevi de liceu”, spun membrii TM2021.

EUFONIA
EUFONIA este un proiect multianual adresat tinerilor muzicieni care a fost lansat în 2018. Includerea Cursurilor de Măiestrie în cadrul EUFONIA (16-29 septembrie) va spori dimensiunea internațională a evenimentului prin intermediul conexiunilor construite împreună cu Timișoara 2021. EUFONIA promovează muzica clasică, formarea de legături, prin excelența celor 15 artiști internaționali aleși.

Festivalul Baroc
Organizarea unei stagiuni care cuprinde cinci concerte tematice care vor fi realizate la Biserica Romano-Catolică (din Piața Bălcescu). Concertele vor fi susținute lunar începând cu luna mai și terminând cu cea de-a opta ediție a Festivalului Baroc Timișoara în luna octombrie. Toate acestea cu intenția de a familiariza adulții și copiii cu istoria barocă a Timișoarei.

CafeKultour
Acest eveniment se va desfășura în aprilie fiind organizat de către Institutul Francez și Centrul Cultural German, în 2019 urmând să ajungă la cea de-a 15-a ediție. Timișoara 2021 își va aduce contribuția prin implicarea unor noi categorii de public. Festivalul va include noi evenimente care vor avea loc în timpul după-amiezilor și care sunt dedicate copiilor și tinerilor – „Chocolat Kultour”

LitVest
Organizat anual de Biblioteca Județeană Timiș, LitVest continuă să fie lumina călăuzitoare a literaturii în spații publice și neconvenționale. Cu sprijinul Timișoara 2021, se va organiza un număr mai mare de lecturi publice.

Salvați Patrimoniul Timișoarei
Această Xtensie aduce în lumină clădiri istorice care nu mai există și care și-au pus amprenta asupra orașului. Timișorenii sunt invitați să cunoască clădiri care au fost demolate, prin intermediul fotografiilor imprimate pe mash-uri de mari dimensiuni ce vor fi expuse în întregul oraș.

Stația: REFLECȚII
Stația Reflecții are rolul de a aduna amintiri, emoții și revelații din trecutul recent și tumultos. O serie de inițiative vor sublinia în 2019 importanța memoriei colective și a simțului comunitar.

Heritage Contact Zone
Parteneri: Memorialul Revoluției și alți 5 parteneri europeni
Perioada: pe parcursul anului
Heritage Contact Zone (HCZ) este un proiect câștigător finanțat de Creative Europe, programul cadru al UE pentru sprijinirea culturii. Acesta a fost conceput cu ocazia celebrării Anului European al Patrimoniului Cultural, organizat de 6 parteneri europeni, printre care și Timișoara 2021. Traseul generează o serie de activități de mare vizibilitate, conduse de cetățeni și care au ca punct central patrimoniul contestat. Cinci ateliere participative organizate în cinci țări vor avea ca finalitate cinci expoziții locale pe tema „noului”
Patrimoniu European, care vor include obiecte și povești care atrag atenția asupra unor patrimonii marginalizate sau ascunse, precum Revoluția ‘89 din Timișoara, migrația din Algeria spre Marsilia, sclavia din Amsterdam sau Holocaustul din Budapesta. Aceste expoziții locale vor fi însoțite de o expoziție transnațională online.

Heritage Contact Zone (HCZ) are scopul de a spori participarea la crearea unei viitoare memorii culturale europene bazată pe incluziune. Acesta privește siturile de patrimoniu ca pe niște zone de contact pentru procesarea aspectelor conflictuale din istoria europeană.

Teatrul ca Rezistență
Parteneri:Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului; Auăleu
Teatre colaboratoare: Teatrul Național „Mihai Eminescu” Timişoara, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timişoara, Teatrul German de Stat Timişoara, Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” Timișoara, Teatrul Thespis Timișoara
Perioada: pe parcursul anului
Proiectul este orientat pe cercetare. Rezultatele acestuia vor fi prezentate publicului prin intermediul unor evenimente și al unor discuții, al filmelor documentare și al unui fanzin dedicat care se va tipări o dată la trei luni. Acesta va implica oameni de teatru, spectatori, critici și legende.

Timișoara este marcată de rolul pe care l-a jucat în cadrul Revoluției din 1989. Curajul demonstrat într-o perioadă intensă care a dus la pierderea multor vieți, subliniază rezistența oamenilor care au înfăptuit schimbarea, în ciuda riscurilor. Orașul a rezistat de unul singur și a generat energia care a determinat schimbarea, redefinind România de astăzi.

Ce rol au avut teatrele în aprinderea acestei scântei a schimbării? Cum s-a oglindit rezistența democratică în acțiunile și repertoriul acestora, de dinainte și de după Revoluție? Întrebări importante atunci când ne propunem să luăm pulsul trecutului și al viitorului.
Teatrul ca Rezistență este un proiect integrat în Stația REFLECȚII și este o component esențială a încercării noastre de a crea o conexiune între cercetarea istorică și cultura contemporană. Europa are nevoie și să-și înțeleagă trecutul. Timișoara a fost unul dintre principalele motoare ale transformării continentului pentru totdeauna.

Arhive digitale
Parteneri: Universitatea Politehnica
Perioada: pe parcursul anului
Platforma digitală este un pas esențial pentru întregul program cultural. În Dosarul de candidatură au fost definite mai multe proiecte despre „memorie” fiecare având site-uri separate pentru proiectele lor specifice. Intenționăm să creăm o „navă mamă” care să permită conservarea, arhivarea si integrarea datelor culturale în alte platforme digitale europene, ca Europeana Collections, platforma digitala culturala europeana. Am ales să cream o platformă digitală unică, care să integreze amintiri, imagini și povești colectate în cadru mai multor proiecte. Aceasta va permite indexarea, publicarea și distribuirea prin Europeana Collections.

Pe urmele lui Bartok
Partener: SoundUpdates
Perioada: pe parcursul anului 2019
În 2019 ne continuăm călătoria pe urmele lui Bartok Bela. După succesul din 2018, când folclorul cules de reputatul compozitor a fost reinterpretat în ritmuri de jazz de Lucian Ban, John Surman și Mat Maneri, continuăm cu noi abordări interpretate și susținute de muzicieni din România și străinătate. Ne propunem să facem cât mai cunoscut numele lui Bartok și în rândul tinerilor, iar ritmurile și melodiile culese de marele compozitor vor fi reinventate în manieră electronică. Ne continuăm munca de cercetare și documentare, prin organizarea unei expoziții centrate pe personalitatea lui Bartok și pe perioada în care a trait acesta. Programul se va concretiza pe tot parcursul anului, printr-o serie de evenimente, concerte, workshop-uri, întâlniri publice și masterclass-uri.

Memoriile cetății
Parteneri: asociații comunitare și artiști locali și internaționali
Perioada: septembrie 2019
În 2019, vom continua să organizăm activități culturale în spații publice din cartierele Timișoarei. La trei decenii distanță de la evenimentele din Decembrie 1989, ediția a II-a din Memoriile cetății va avea ca temă „Revoluția”. O serie de artiști din țară și străinătate vor interveni în cartiere, urmând ca lucrările lor să devină puncte de interes permanente în spațiile respective din oraș. Proiectul va reactiva zone diferite din Timișoara, prin activități culturale pe care urmează să le găzduiască. În paralel, vom păstra caracterul „comunitar” al proiectului și vom încuraja implicarea directă a publicului. Astfel, o parte din componenta artistică a programului va fi realizată tot de locuitorii Timișoarei, în mod direct și prin asociațiile și organizațiile civice din oraș.

Orizonturile cunoașterii
Partener: Asociația Banat IT
Perioada: pe parcursul anului
Partener: Asociația Banat IT. Un eveniment de creație artistică realizată cu ajutorul tehnologiei. Pornind de la premisa că tehnologia poate fi o platformă pentru expresie și artă, ne propunem să conectăm lumea IT cu cea a artiștilor, aducându-i să lucreze împreună la proiecte de artă generativă. În acest proces vor putea folosi instalații de lumină controlate electronic, imagini bi sau tridimensionale generate de computer, roboți sau alte elemente.
Proiectul se va încheia cu o expoziție cu toate lucrările realizate în tandem de artiști și creatori din sectorul IT.

Lumini captivante
Partener: Festivalul Simultan
Perioada: pe parcursul anului
Realizat în parteneriat cu Asociația Simultan, acest Traseu include ateliere și două co- producții internaționale din zona de new media și arte digitale care vor fi găzduite de spatial public. Scopul este crearea unor locuri de contemplare și interacțiune, ca răspuns la o lume excesiv de tehnologizată.
Co-producțiile vor fi prezentate la Timișoara, în cadrul Festivalului Simultan care are loc anual, iar apoi se vor face turul unor reuniuni pe teme de artă digitală din întreaga Europă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.