70 de ani alături de Clinica de Radiologie şi Imagistică medicală a Spitalului Judeţean “Pius Brânzeu”

471

Astăzi a avut loc aniversarea a 70 de ani de la înfiinţarea Clinicii de Radiologie şi Imagistică medicală a Spitalului Judeţean din Timişoara. Conferinţa s-a desfăşurat în amfiteatrul spitalului, “Prof. Dr. Ştefan Gavrilescu”.

Managerul spitalului, dr. Marius Craina, alături de conducătorul acestei secţii, prof. dr. Florin Bîrsăşteanu, de medicul primar, dr. Adrian Tutelcă şi de cei doi tineri rezidenţi în anul II, respectiv în anul III au vorbit despre felul în care a luat naştere clinica şi despre munca şi meritele tinerilor medici, precum şi a specialiștilor care conduc această secţie.

“Sunt momente de mare sărbătoare a clinicii noastre. După cum ştiţi, acum mai bine de doi ani, universitatea noastră împlinea 70 de ani de la înfiinţare. În decembrie 1944, când războiul încă nu se terminase, regele Mihai semna un decret de vânzare a Universităţii de Vest. Printre facultăţile care intrau în componenta universităţii, a fost şi Facultatea de Medicină (…). Clinica de Radiologie de la acea vreme s-a înfiinţat în decembrie 1947 (…). Aşa începe istoria clinicii de Radiologie (…)”, și-a amintit, în deschiderea conferinței, prof. dr. Florin Bîrsăşteanu.

Șeful secției de Radiologie a mai vorbit și despre activitatea extrem de complexă a clinicii:

“Pe lângă investigaţiile realizate, clinica are o altă sumă de activităţi importante, iar dintre cele mai importante activităţi sunt, desigur, cele didactice, de pregătire a viitorilor medici. Noi lucrăm cu studenţii anului IV (…). O parte dintre cei 104 rezidenţi care se formează în cadrul secţiei de Radiologie ș Imagistică medicală, 32 sunt rezidenţi de altă naţionalitate, respectiv din 12 ţări. Unii dintre ei îşi fac stagiul de pregătire în clinica noastră, alţii îşi fac stagiul de pregătire (cinci ani) în alte centre universitare din ţară sau în străinătate. Avem foarte mulţi studenţi plecaţi la studii în Germania sau în Franţa”, a precizat Bîrsăşteanu.

Conferinţa s-a încheiat cu acordarea de diplome şi medalii tinerilor rezidenţi şi managerului spitalului.

Dr. Marius Craina a ţinut să le mulţumească celor prezenţi pentru participare, dar mai ales, să le mulţumească medicilor care fac “istorie şi lasă ceva în urma lor”: “Felicitări şi aşa să dea Dumnezeu să fie în continuare!”.

Pe viitor, se va scoate pentru candidatură încă un post la secţia de Radiologie şi Imagistică medicală, secţie unde s-au efectuat 4167 de rezonanţe magnetice, peste 10.000 de ecografii şi peste 1500 de evaluări ale densităţii osoase. 710 cazuri de patologii la nivel european s-au rezolvat în cadrul Compartimentului de Radiologie. O şesime dintre cei 186 de rezidenţi de la diverse specialităţi vin spre secţia de Radiologie.

LĂSAȚI UN MESAJ