60 de oameni uciși după ce rușii au bombardat o școală din Luhansk. Va declara Putin război total Ucrainei, de Ziua Victoriei?

21

60 de oameni au fost uciși după ce rușii au bombardat o școală în Luhansk, informația fiind confirmată de președintele Ucrainei Volodimir Zelenski. În același timp, Moscova se pregătește să celebreze luni Ziua Victoriei.

Duminică, ucrainenii au continuat și ei seria de atacuri asupra Insulei Șerpilor începută acum circa zece zile, efectuând o riscantă operațiune de bombardament a pozițiilor rusești cu două Su-27, dar și lovituri cu Bayraktar ce au distrus încă două nave Raptor și un elicopter Mi-8 ce tocmai debarca trupe pe stânca cu o lățime de 600 de metri ce pare să fi devenit o miză mare în această fază a războiului.

Lumea întreagă se întreabă ce mesaj amenințător pentru Occident va transmite Putin luni, cu ocazia paradei de 9 mai, televiziunile rusești pregătesc momentul cu reportaje care de care mai înflăcărate.

Vladimir Putin este așteptat să conducă luni ceremoniile dedicate Zilei Victoriei asupra Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial. Marea întrebare pe care o pun analiștii în ajunul evenimentului: va declara el război total Ucrainei? Până acum, Moscova a refuzat cu obstinație să se refere la invazia din Ucraina ca la un război, vorbind despre ”operațiunea militară specială”.

Ceremoniile vor avea loc la Moscova, în Piața Roșie. Principalul eveniment este parada militară, cu tot arsenalul de rigoare. De asemenea, este de așteptat ca Putin să susțină un discurs în care să mascheze eșecul de până acum al așa-zisei ”operațiuni militare speciale” din Ucraina, pe care el însuși o anunța în zorii zilei de 24 februarie, cu scopul de a ”denazifica” fosta republică sovietică ce a ales calea Occidentului, a aderării la Uniunea Europeană și la NATO.

LĂSAȚI UN MESAJ