10.1 C
Timișoara
miercuri 24 aprilie 2024

44 de ani de când s-a stins împătimitul și veritabilul pictor al Timișoarei și al Banatului

Oscar Szuhanek a murit la 5 mai 1972, la Timișoara, fiindu-i acordat post-mortem, în 2007, titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Timişoara.

Artistul plastic Oscar Szuhanek s-a dovedit a fi un împătimit şi veritabil pictor al Timişoarei și al Banatului.
A realizat nenumărate peisaje urbane, tablouri inspirate de străzile, pieţele, parcurile, clădirile emblematice ale oraşului de pe Bega.
O serie de portrete finalizate de cunoscutul şi apreciatul pictor au imortalizat trăsăturile unor personalităţi ilustre ale urbei: Constantin Lahovary, poetul Endre
Karoly, avocatul şi politicianul Kaspar Muth, anticarul Eugen Keppich.
În multe colecţii publice şi particulare din Timişoara se regăsesc tablouri semnate Oscar Szuhanek.

O._SzuhanekOscar Szuhanek s-a născut în 1887, la Tomești, în vremea când tatăl lui a condus acolo fabrica de sticlă.
Dar a copilărit în Timişoara, unde şi-a făcut de altfel şi studiile elementare şi gimnaziale, după care s-a înscris la Academia de Arte Frumoase din Budapesta.

Încă de copil, talentul i-a fost apreciat și îndrumat de Iosif Ferenczy, cel mai renumit artist plastic timișorean din vremea aceea.
Ulterior, s-a înscris la Academia de Arte Frumoase din Budapesta, cu ajutorul unei burse de la primarul Timișoarei, Carol Telbisz.
A debutat ca artist și expozant în 1907, participând cu o lucrare în Salonul Național organizat și deschis în capitala Ungariei.

În 1908, a plecat la Paris unde a frecventat cursurile Academiei Julien şi unde a avut prilejul să lege relaţii de prietenie cu Modigliani şi să facă cunoştinţă cu Picasso, Leger, Mestrovici, Arhipenko şi Rodin.
În 1912, s-a stabilit la Roma unde a frecventat cursurile serale ale Academiei Medici.
A fost silit să se întoarcă la Timişoara în anul 1914, odată cu izbucnirea primului război mondial.
În 1922, a organizat şi a deschis la Timişoara prima sa expoziţie personală, care s-a bucurat de un veritabil succes.

O._Szuhanek curte cu castan2Începând din 1951, Oscar Szuhanek s-a numărat printre fondatorii Filialei din Timişoara a Uniunii Artiştilor Plastici din România, desfăşurând o activitate intensă în cadrul breslei creatorilor de frumos din sud-vestul României până la stingerea din viaţă, în 5 mai 1972.

Oscar Szuhanek era poliglot.
În afara limbii lui materne, maghiara, stăpânea germana, româna, franceza, italiana, de asemenea învățase engleza și spaniola, pe aceasta din urmă pentru a-l citi pe Cervantes în original.
Din căsătoria, din 1927, cu Irene Fischl, a avut doi copii: Gheorghe, antrenor de înot, și Yvonne.
Unul din nepoții pictorului, Ranko Szuhanek (născut la 24 iulie 1974), s-a distins în lumea șahului.

”Opera pictorului Oskar Szuhanek trebuie privită din perspectiva artei bănăţene şi central-europene, ca o expresie a bucuriei de a vedea şi de a crea, bucurie împărtăşită fără rezerve tuturor, risipită cu bunăvoinţă din prea-plinul unei vieţi trăite epicureic. Fire veselă şi senină, pictorul a privit întotdeauna lumea ca pe o minunată creaţie, la care a încercat să contribuie prin opera lui. Şi-a modelat spiritul dintr-o profundă dorinţă de cunoaştere, care nu l-a părăsit niciodată, nici chiar la o vârstă înaintată” – l-a definit criticul de artă Ileana Pintilie.

(sursa: Primăria Timișoara, CIMEC – Institutul de Memorie Culturală, Wikipedia)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Ziua Bibliotecarului, cu accent pe digitizare

Peste tot în lume, în data de 23 aprilie se sărbătoresc Ziua Bibliotecarului și Ziua Mondială a Cărții, la inițiativa UNESCO,...

VIDEO | Copiii de la Spitalul Louis Țurcanu, „pui de cuc” într-o altă clădire a Consiliului Județean. Începute acum un deceniu, lucrările la noul...

În luna mai se împlinesc 10 ani de când au început lucrările la Corpul B, noul corp al Spitalului de copii „Louis Țurcanu”. Clădirea...

Citește și :