11.4 C
Timișoara
joi 29 februarie 2024

200 de medici de familie şi din ambulatoriile au protestat nemulțumiți de reducerea veniturilor | VIDEO

Aproximativ 200 de medici de familie şi din ambulatoriile de specialitate au protestat, miercuri, pichetând Prefectura Timiș, nemulțumiți că de anul acesta noile contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate ar urma să le reducă veniturile.

După ce luni au pichetat Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș, medicii de familie au organizat un protest și în fața Prefecturii Timiș.

Dr. Elisabeta Spătaru, vicepreședinta Societății de Medicina Familiei Timiș, a explicat:

“Pichetăm Prefectura Timiș, fiindcă este reprezentanta Guvernului României în teritoriu.

Prim-ministrul țării nu își asumă tăierea veniturilor cabinetelor de medicina familiei și din ambulator, plasând responsabilitatea la Ministerul de Finanțe și Casă Națională de Asigurări de Sănătate, dar ne solicită să fim înțelegători, fiindcă avem deficit bugetar, deci trebuie să ne încadrăm în buget (am citat).

Nu este normal să acoperi deficitul bugetar luând de la sănătate, din Fondul Special de Asigurări la care contribuim cu toții și care nu se știe cum și pentru ce este folosit, fiind inclus în bugetul de stat!

Le sugerăm să își diminueze parlamentarii indemnizațiile și partidele  banii alocați pentru alegeri, iar banii pentru sănătate să rămână la sănătate!”.

Protestatarii s-au adunat în faţa intrării principale a Prefecturii şi au stat pe trotuar cu pancarte având mesaje precum „Guvernul produce haos în Sănătate„, „Guvernul propune scăderea cu 50% a calităţii serviciilor medicale„, „Vând medici de ambulatoriu – reducere 30-50%” sau „Loviţi în pacienţi, nu doar în medici!„.

Oamenii cer revenirea la prețurile punctelor din anul precedent. Reprezentanții societăților medicilor prezenți au depus și un memoriu la Prefectura Timiș, prin care cer revizuirea alocării bugetare.

Alături de medicii de familie și de cei din ambulatoriile de specialitate au venit și pacienți.

Preşedintele filialei Arad a Asociaţiei Societatea Naţională de Medicina Familiei/Medicină Generală, Adrian Dărăbanţiu, a declarat că „deşi bugetul alocat Sănătăţii în 2024 are o creştere de aproximativ 5%, se prevede tăierea veniturilor medicilor de familie şi a medicilor din ambulatoriul de specialitate cu peste 30%”.

Avem două mari nemulţumiri: nemulţumirea care ne afectează actul medical – şi acest lucru duce la prejudicii inclusiv pentru pacienţi, adică ne limitează, ne obligă, ne controlează – şi în al doilea rând aspectul financiar. Este inadmisibil, în condiţiile în care în România avem inflaţie, în condiţiile în care bugetul Sănătăţii a crescut, veniturile să fie scăzute cu peste 30% atât la medicii de familie cât şi la ambulatoriul de specialitate„, a spus Dărăbanţiu.

Medicii se plâng de cheltuielile mari pe care le au în cabinete şi atrag atenţia că inflaţia deja i-a afectat în ultimul an.

Toată lumea confundă venitul cabinetului cu venitul medicului. Din venitul cabinetului se plăteşte absolut tot, nici nu pot să spun câte avem de plătit, angajaţi, asistente…„, a spus un medic prezent la protest.

Alte subiecte :

Cum arată calendarul complet al alegerilor din acest an

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, miercuri seara, la România TV, calendarul stabilit în coaliție pentru toate alegerile din acest an: 9 iunie – alegeri locale...

Ajutoarele de stat plătite companiilor din România în 2023 reprezintă 2% din PIB

Companiile economice din România au beneficiat de ajutoare de stat plătite în cursul anului 2023 în valoare totală de circa 29,5...

Citește și :