2 iunie, ziua în care ne amintim de unul dintre cei mai celebri timișoreni

593

Peter Johann Weissmüller, născut pe 2 iunie 1904, în cartierul Freidorf din Timișoara, pe atunci în Ungaria, este unul dintre cei mai celebri timișoreni, atât prin medaliile de campion olimpic la natație (de cinci ori campion olimpic la înot, 1924-1928, deținătorul a 67 de titluri mondiale și 52 de titluri naționale), cât mai ales prin rolul său în seria de filme Tarzan.

Părinții săi, șvabii bănățeni Petrus Weissmüller și Elisabeth Weissmüller născută Kersch, au emigrat în SUA împreună cu fiul lor în vârstă de șapte luni. Johnny Weissmüller a susținut ulterior că s-ar fi născut în Windber (Pennsylvania), probabil pentru a fi selectat în lotul național de natație al SUA. Copil bolnăvicios, a fost sfătuit de un medic să se apuce de înot.

A deținut recordurile la stilul liber la toate probele de la 100 de yarzi la jumătatea de milă și a fost primul care a înotat 100 m sub un minut. A devenit celebru prin seria de filme Tarzan, ecranizări inspirate de romanele lui Edgar Rice Burroughs. Seria de filme a început la studiourile MGM, cu Tarzan the Ape Man (Tarzan omul-maimuță), în 1932. Se povestește că în timpul revoluției cubaneze, pe când Johny Weissmüller juca golf cu niște prieteni în Cuba, jucătorii s-au trezit înconjurați de revoluționari înarmați. Fără să-și piardă cumpătul, Weissmüller a lansat celebrul strigăt al lui Tarzan, iar soldații, recunoscându-l, au fost foarte încântați să escorteze grupul într-o zonă sigură.

Johnny Weissmüller a fost căsătorit de șase ori.

tarzan-1

Respectându-i-se dorința, la înmormântarea sa, coșciugul a fost coborât în groapă având ca fond sonor celebrul strigăt al lui Tarzan.

tarzanS-a scris mult despre faptul că Johnny Weissmüller nu are o statuie în oraşul în care s-a născut. Au fost multe promisiuni că se va face un bust undeva în zona centrală, ori în zona Freidorf, însă nu a mai apărut nimic.

Ce se știe mai puțin este faptul că Johnny Weissmüller are o statuie în Timişoara, comandată de Florin Teodorescu, organizatorul celor mai importante concursuri de culturism din Timişoara. Acest o ţine însă în sală, pentru că nu are autorizaţie să o scoată în spaţiu public.

În urmă cu mai mulți ani ani, Teodorescu a realizat o fântână spectaculoasă, cu şase culturişti deţinători de titluri Mr. Olimpia, printre care şi Arnold Swarzenneger. După acelaşi model, dorea să amenajeze şi o altă fântână, tot în faţa Sălii Olimpia, unde ar urma să stea şase mari sportivi timişoreni. Printre ei şi Johnny Weissmüller.

LĂSAȚI UN MESAJ