11 ani de la cel mai tragic accident de mină din Banat din ultimii 80 de ani

939

14 ianuarie 2006, la ora 5.30, la puţul I, în sectorul III Vest al minei din Anina, județul Caraș-Severin avea să se marcheze un moment trist pentru istoria celei mai vechi mine din România, deschisă exploatării în anul 1773. În urmă cu 11 ani, la mina din Anina a avut loc o puternică explozie după ce o acumulare de gaz metan care a fost aprinsă de o scânteie.

Datele oferite de statisticile oficiale arată că vorbim despre cel mai tragic accident de mină din ultimii 80 de anii. Vă reamintim că, în urma tragediei, șapte mineri şi-au pierdut viaţa: Dănuţ Puşcău, Daniel Vânău, Virgil Schneider, Matei Izvernariu, Gheorghe Marişescu, Marc Ioan Vasile şi Daniel Cristian Bălan, alţi şapte fiind răniţi şi transportaţi la spitalele din Caraş-Severin.

Minerul Vasile Dumitrescu, a povestit astăzi, pentru Radio Reșița, că în mină se lucra în condiţii extrem de dure, la o temperatură de 38-40 de grade Celsius. „Fierbea cărbunele sub noi”.

Mina din Anina, singura sursă de venit a zonei, a fost închisă imediat după explozie. Autoritățile guvernamentale au deschis o anchetă pentru elucidarea cauzelor accidentului din subteran. Să mai consemnăm că, la momentul închiderii, mina din Anina era cea mai adâncă din Europa cu 1.250 de metri. În subteran lucrau la acea oră 500 de persoane, 293 dintre acestea fiind în curs de disponibilizare. Demn de ramarcat că rezervele de cărbune existente în bazinul minier Anina se întind pe 100 de ani. Asta în caz că cineva decide, într-o bună zi, să se reia exploatarea cărbunelui din Banat.

Foto: Facebook/Anina Oficial

LĂSAȚI UN MESAJ