Primele doze de vaccin antigripal au ajuns în Timiș

167

Direcţia de Sănătate Publică Timiş a primit de la Ministerul Sănătăţii primele doze de vaccin antigripal. DSP Timiş a primit pentru început 783 de doze pentru campania de vaccinare gratuită.

Au prioritate la vaccinare:

– pacienţii cu boli cronice spitalizaţi în unităţile medicale, în scopul prevenirii infecţiilor asociate asistenţei medicale cauzate de contactarea infecţiei prin gripă.
– pacienţii cu afecţiuni cronice din spitalele-sectiile de boli cronice
– personalul medico-sanitar din secţiile de ATI şi neonatologie
– personalul medico sanitar care activează în serviciul de ambulanţă si fac parte din echipajele de intervenţie de pe salvări.

Gripa este o boala acută, infecţioasă, foarte contagioasă, produsa de virusul gripal (exista mai multe tipuri de virusuri notate cu A si B).

Se manifestă prin simptome respiratorii şi fenomene toxice generale, putand evolua uneori spre forme grave. Gripa nu trebuie confundata cu virozele respiratorii, care sunt afectiuni produse de alte virusuri si au o evolutie mai uşoară. Gripa debutează cu nas înfundat sau secreţii apoase, dureri de gât, dureri de cap si creşterea uşoară a temperaturii (37.2 -37.5)

Recomandari generale pentru prevenirea imbolnavirilor prin gripa:

evitarea aglomeraţiei din mijloacele de transport
evitarea, pe cât posibil, a contactului cu persoanele bolnave;
spălarea mâinilor cât mai des, in special dupa suflarea nasului si venirea in contact cu persoane bolnave;
omul bolnav se izolează de restul familiei într-o cameră corespunzatoare din punct de vedere igienic (luminoasa, aerisita, suficient de incalzita – 24-26 grade Celsius);
bolnavul va folosi batiste igienice în caz de tuse sau stranut;
aerisirea incaperilor sau a birourilor cu mentinerea unei temperaturi de 18-20 grade Celsius;
menţinerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii in comunitate;
vaccinarea antigripala.
Cea mai eficientă metoda de prevenire a îmbolnavirilor de gripă este vaccinarea antigripala.

Aceasta vaccinare protejează persoana vaccinata numai fata de virusurile gripale circulante in sezonul respectiv, cuprinse in vaccin si nu fata de toate tipurile de virusuri care dau simptomatologie asemanatoare gripei, dar au evolutie mai usoara. Vaccinarea antigripală este recomandata tuturor persoanelor incepand cu vârsta de 6 luni.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.