100.000 de angajați, în șomaj tehnic la nivelul județului Timiș. Câte contracte noi de muncă au fost semnate în 2020

123

În judeţul Timiş, piaţa muncii s-a menţinut într-un echilibru în perioada de la debutul pandemiei de coronavirus şi până în prezent. Peste 100.000 de angajaţi au intrat în şomaj tehnic şi doar puţin peste 500 de salariaţi au rămas fără locuri de muncă. De la începutul anului şi până în prezent, peste 6.000 de noi contracte de muncă au fost încheiate.

”În luna aprilie a acestui an, în plin vârf al pandemiei, au mai fost încheiate 6.012 contracte noi şi tot în luna aprilie au incetat 6.864. În total, la nivelul judeţului Timiş, avem 25.337 de angajatori activi. S-au mai făcut angajări, iar contractele suspendate nu sunt încetate. Ele îşi reiau activitatea, multe dintre ele au fost deja reluate. Au început să se deschidă afacerile şi atunci, automat, prin lege, angajatorii trebuie să-i reprimească la lucru. Este un echilibru, pentru că în această perioadă unii s-au şi pensionat, unii au avut contracte pe durată determinată. Este un echilibru”, a explicat pentru News.ro, Ileana Tomoioagă, directorul adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiş.

De la începutul stării de urgenţă, în luna martie, au fost suspendate peste 100.000 de contracte de muncă. Astfel, în luna martie, au intrat în şomaj tehnic 34.603 de angajaţi, în aprilie numărul lor a crescut la 45.316, iar în luna mai, alţi peste 23.400 de salariaţi au fost plasaţi în şomaj tehnic.

Specialişii au făcut comparaţii şi în privinţa numărului de oameni angajaţi înainte de începerea pandemiei de coronavirus şi cei care sunt şi în prezent activi. Astfel, dacă în ianuarie erau 271.953 de angajaţi, în 20 mai numărul lor era de 271.426. Practic, doar 527 de salariaţi şi-au pierdut locul de muncă. Întrucât şomajul tehnic presupune că, odată cu reluarea activităţilor economice, salariaţii se întorc pe posturile pe care le ocupau înainte de declararea pandemiei de coronavirus, rata şomajului în Timiş a continuat să fie sub 1%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.