În curând, la noua Casă a Calfelor din Timişoara, tinerii vor avea ocazia să înveţe cioplitoria sau fierăria – VIDEO

828

Pietonala Mărăşeşti din Timişoara a fost gazdă pentru câteva ore a calfelor din România şi Germania, reunite în două asociaţii, a calfelor din Sibiu și a celor Asociaţia Kolping.

Au avut loc trei ateliere, unul de cioplit lemnul, altul de cioplit piatra şi unul de fierărie. Cele două asociaţii au în plan revigorarea meseriilor făcute de strămoşii noştri.

Tinerii voluntari care au prezentat cele trei meserii în faţa şi văzul trecătorilor, care s-au oprit curioşi să vadă ceea ce se întâmplă, au fost din Liebling, Sânandrei, Tăşnad, Oradea, Oituz, Ploscuţeni şi Timişoara. Alături de calfele de la Kolping, au fost şi şapte tineri de la Casa Calfelor din Sibiu.

„Noi avem un parteneriat, şi i-am invitat ca prima dată să vină în Timişoara să facem aceste ateliere pentru a promova meşteşugurile. În afară de calfele noastre avem 11 voluntari din Germania, din Dieceza de Limburg, care au venit cu doi voluntari din Camerun. Parteneriatul e mai vechi, de vreo zece ani, dar e pentru prima dată când organizăm o tabără de muncă în Timişoara. Până în prezent organizam în alte locuri, dar acum, având un proiect de a construi o Casă a Calfelor în Timişoara, am reuşit să îi aducem aici”, a spus Eduard Dobre, secretarul Asociaţiei Kolping, România.

Kolping România are în vedere să construiască în următorii ani o Casă a Calfelor în cartierul Fabric din Timişoara, un vis mai vechi al asociaţiei, dorindu-se reluarea unor calificări în meseriile de cioplitor în piatră şi marmură, lemn şi fierar.

Deja asociaţia a achiziţionat două imobile în Timişoara, care vor deveni curând o nouă Casă a Calfelor. Calfele, alături de membrii asociaţiei, timp de patru zile au făcut lucrări de demolare, de recuperare materiale, care vor fi refolosite la viitoarea Casă a Calfelor.

„Aici, în Timişoara, a existat o Casă a Calfelor, care este cumpărată de un privat şi nu mai putem avea acces la această casă, dar aproape de vechea Casă a Calfelor se află şi această casă pe care am achiziţionat-o, iar aici va fi noua Casă a Calfelor din Timişoara. Aici vor funcţiona ateliere, vor avea loc cursuri de formare profesională pentru tinerii care doresc să înveţe o meserie, să îşi dezvolte o aptitudine, pentru a avea în viaţă o şansă în plus. La sfârşitul cursurilor va fi eliberat un atestat profesional. În Timişoara abia am început, dar noi avem experienţă în Caransebeş, unde avem un Centru de integrare a persoanelor cu dizabilităţi, iar la Braşov avem un centru de formare în turism, recepţioner, cameristă, bucătar, ospătar, meserii legate de turism”, a spus Cornel Bulai, asistent social la Kolping, România.

Kolping este o asociaţie cu un parcurs de peste 150 ani în România, fondator fiind preotul Adolph Kolping, cel care a înfiinţat Asociaţia Calfelor Catolice în 6 mai 1849, la Koln. În 1865 existau 418 asociaţii ale calfelor în Germania, Austria, Belgia, Olanda, Ungaria, Italia, Luxenburg şi România. În timpul comunismului activitatea asociaşiei a fost interzisă, ea fiind reînfiinţată după 1991.

La un secol distanţă se doreşte reînvierea meseriilor vechi, dar de care este mare nevoie, în același cartier Fabric, unde în secolul XIX funcţiona o Casă a Calfelor.