12.2 C
Timișoara
vineri 19 aprilie 2024

Cu un nou ministru al culturii care se face că plouă, Muzeul de Artă din Timișoara așteaptă „miracolul” restaurării în totalitate !

Intrat in circuitul valorilor culturale ale Timișoarei abia în urmă cu zece ani, Muzeul de Artă, găzduit de splendida clădire a Palatului Baroc din Piața Unirii, stă pe „așteptare” de o bună perioadă de vreme în ceea ce privește finalizarea lucrărilor de restaurare.
Care, precum într-unul din miturile noastre culturale plin de simboluri păguboase — Meșterul Manole — deși a început să fie renovat de către fostul regim comunist pe la începutul anilor ’80, si – vorbim aici de întregul Palat Baroc – nu este finalizat nici astăzi, decât în proporție de 70%.
Marcel TolceaCondus la începutul înființării sale, ca instituție de sine stătătoare, de profesorul și scriitorul timișorean Marcel Tolcea, în prezent Muzeul de Artă Timișoara este pe cale să devină un reper cultural de primă mărime la nivel național.
Cu nouăzeci de piese de artă din colecția Corneliu Baba intrate în patrimoniul instituției, ca urmare a donației familiei marelui artist către muzeul timișorean, dar și cu numeroase expoziții ale unor artiști faimoși din țară și din lumea largă, între care Dali, cu câțiva ani în urmă, și Marc Chagall, începând de săptămana viitoare, Muzeul de Artă Timișoara merită infinit mai mult din partea autorităților locale, dar mai ales, centrale !
Victor Neumann„În momentul de față, muzeul este restaurat în proporție de 70 la sută. Mai sunt câteva spații, însumând câteva mii de metri pătrați, între care podul clădirii, care așteaptă de mult timp să fie restaurate, la rândul lor. Stiu că, deocamdată, de la Ministerul Culturii, nu ne-a venit niciun răspuns concret în privința alocării de noi fonduri pentru finalizarea lucrărilor la Palatul Baroc”, ne-a declarat actualul director, Victor Neumann, istoric si profesor universitar.
Vlad AlexandrescuUn lucru este cert și anume că, deși conducerea Consiliului Județean Timiș, care are în proprietate muzeul, a solicitat încă de acum două luni actualului ministru al culturii, tehnocratul Vlad Alexandrescu, ca finanțarea lucrărilor de restaurare să revină în totalitate CJT, onor ministrul nu s-a sinchisit să dea măcar un răspuns acestei solicitări.
Cum ar veni, deși fin intelectual, provenit din societatea civilă, cu studii la Paris, dl Alexandrescu a căpătat repejor „manere” tipic levantine, odată ajuns ministru tehnocrat al culturii!
Muzeul de Arta 5În fond, ce contează că Timișoara contribuie, după București, cu cei mai mulți bani la bugetul de stat al României, din care este plătit și dânsul, atunci când, cocoțat în demnitatea puterii, privești către teritoriu cu plictisul tipic de oriental ajuns la bucate !
Sau, mai știi comedie, dl ministru nu și-ar dori prea mult ca în anul în care Timișoara și Bucureștiul se află în competiție pentru titlul de Capitală Culturală a Europei să ofere capitalei Banatului șansa ca, din banii proprii, să-și restaureze una dintre cele mai frumoase clădiri istorice din România, care se întâmplă să găzduiască tocmai Muzeul de Artă al Timișoarei !

Adrian Marcu

 

Foto: https://www.facebook.com/muzeuldeartatm

Alte subiecte :

Citește și :