0.1 C
Timișoara
sâmbătă 20 aprilie 2024

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a Timișului încheie un an de excepție-VIDEO

„Omul se naște o singură dată în viață. O țară se naște de mai multe ori. Ultima dată, România s-a născut la Timișoara”, a spus Î.P.S. Ioan Sălăjan, Mitropolitul Banatului la Gala Excelenței în Afaceri.

Camera de Comerț Industrie și Agricultură a județului Timiș încheie anul 2016 cu unul dintre cele mai bune bilanțuri de când s-a reluat mișcarea camerală în România în anul 1990. Directorul general Florica Chiriță a ținut să împărtășească unele din realizările anului ce se va încheia în curând și unele dintre cele mai importante proiecte pentru anul viitor. În câteva cifre seci, Gala poate fi cuprinsă în următoarele date:

Unul din cele mai importante evenimente de business al anului scurs a avut loc pe
28 octombrie 2016 la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT unde au fost recompensati cei mai eficienti oameni de afaceri și firmele lor în cadrul celei de a 23-a ediție a Galei Excelenței în Afaceri – Topul Firmelor din Judeţul Timiş.

Ediția de anul acesta a stat sub semnul celui mai important moment din istoria recentă a
orașului: Timișoara, Capitală Culturală Europeană.

800 de participanţi: oficiali ai administrației publice locale, ambasadorii României în Serbia și în Ungaria, ambasadorul statului Bosnia-Herțegovina la București, corpul diplomatic acreditat la Timișoara, mediul academic, oameni de cultură, asociaţii de afaceri, colaboratori, parteneri, mass-media.
1.743 firme clasate pe locurile I, II şi III, (în 6 domenii de activitate, 251 grupe, 5 clase de mărime) din 8.554 firme care au îndeplinit criteriile de eligibilitate conform unei metodologii unice și unitare la nivel național.
241 de firme au fost recompensate cu Distincţia de Excelenţă (4 ani de clasificare pe unul din primele trei locuri în Top).
119 firme distinse cu Trofeul de Excelenţă (6 ani de clasificare pe unul din primele
trei locuri în Top).

Dar poate cea mai importantă realizare, ce se va reflecta în viitor în ușurința de a rezolva actele necesare oricărui solicitant, este deschiderea oficială a BIROUL UNIC, premieră
în sistemul cameral românesc. Acest birou este entitate fără personalitate juridică, interfață între comunitatea de afaceri și instituțiile statului, Biroul Unic oferă consultanță și informații specifice.

„Felicit Camera de Comerț Timiș pentru reușită, este un exemplu de colaborare între o cameră de comerț și autoritățile statului, este un exemplu care poate fi extrapolat la nivel național. Sper că acest model implementat în Timișoara să fie preluat peste tot în țară, inclusiv de Camera de Comerț a României. Încet, prin ceea ce facem la nivel național, cât și local, o să demonstrăm că acest sistem cameral este un partener al guvernelor, al autorităților locale”, a spus Mihai DARABAN, președintele CCIR. Ideea este în curs de studiu pentru o eventuală aplicare la nivelul întregii țări.

Tor în acest an CCIAT a derulat un amplu program de informare şi instruire a firmelor cu privire la reglementări europene și naţionale: 9 seminarii, peste 1.300 de firme.

De asemenea, Camera a promovat internaţionalizarea firmelor și afacerilor, prin:
organizarea a 7 misiuni economice în diferite țări partenere: la Las Vegas (SUA),
la Novi Sad (Serbia), la Varșovia (Polonia). S-a vizitat expoziția China HomeLife Show unde au fost prezente peste 1.000 de firme din China. A urmat misiunea economică în Spania la CCI Sevilla. În august a avut loc misiune economică la vecinii de la Zrenjianin (Serbia) la Târgul de Inovații, Cooperare și Antreprenoriat. În septembrie s-a participat la o misiune economică la Atena (Grecia). Au urmat tradiționalele misiuni economice de la Budapesta și Viena.

Cele 34 de firme timișene au avut întâlniri de afaceri prestabilite, pe domenii de activitate. Au fost vizitate și Târgurile de Crăciun. Tot ca o reușită se poate contoriza organizarea la CRAFT a 8 manifestări expoziţionale cu 500 expozanți și peste 37.000 vizitatori. Numărul de vizitatori este un nou record înregistrat la Timișoara.

CCIAT a reușit să devină și un activ actant pe plan diplomatic. Tot mai mulți ambasadori, consuli sau reprezentanți economici ce trec prin orașul nostru țin să discute și cu conducerea Camerei timișene.

Una din cele mai inedite întâlniri a fost cea cu ambasadorul Mexicului în România ce a propus organizarea zilelor culturale mexicane la noi în oraș. Ambasadorul Republicii Austria în România, E.S. Domnul Gerhard REIWEGER, a avut o întâlnire cu conducerea CCIAT în cadrul căreia s-au discutat aspecte privind consolidarea relațiilor economice dintre Austria și județul Timiș, în lumina titlului câștigat de Timișoara de Capitală a Culturii Europene.
Discuțiile purtate au vizat și propunerile de colaborare pentru anul 2017.

”Domnul ambasador ne-a asigurat că vom avea relații foarte bune cu atașatul comercial al Ambasadei, prin care vom ajunge la Camera Federală Economică a Austriei. Convingerea noastră este că după această întâlnire colaborarea va fi mult mai amplă. Domnul ambasador a avut tendința de a accentua partea culturală și cea socială, dar l-a interesat și partea economică și mediul de afaceri.

Camera de comerț prin deptartamentul Programe de Dezvoltare, Finanțare și Consultanță, Centrul de Informare Tehnologică a furnizat servicii pentru dezvoltarea de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile și fonduri naționale alocate de la bugetul de stat:
– Consultanță: studii de fezabilitate, planuri de afaceri, analiză cost-beneficiu, asistență de specialitate în elaborarea de raportări tehnice și financiare, asistență și consultanță în scopul derulării achizițiilor.
– Proiecte pentru terți
Valoarea proiectelor de investiții elaborate pentru firme (scrise, depuse și aflate în
evaluare) în 2016 este de aproximativ 3.500.000 lei. Au fost elaborate 4 proiecte de finanțare destinate dezvoltării și consolidării poziției pe piață a întreprinderilor, prin atragerea de finanțare pentru investiții.

Ar mai fi de menționat proiectul viitorului „Centru Expozițional BANAT” ca rezultantă a cooperării cu parte sârbă de la Zrenjanin. Acest centru ar permite creşterea competitivităţii economiei în zona transfrontalieră România- Serbia prin îmbunătățirea competitivității regiunii Banatului, pentru a deveni lider al dezvoltării economice regionale.

 

Alte subiecte :

Legislația în construcții actualizată 2024, în dezbatere la CCIA Timiș | VIDEO

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, în colaborare cu Inspectoratul Județean în Construcții Timiș, sub egida Inspectoratului de Stat în Construcții, a organizat...

Lucrări Aquatim la Liebling

În perioada 22-26 aprilie, zilnic între orele 9-17, în Liebling se va întrerupe furnizarea apei pentru lucrări de spălare a rețelei de distribuție. Lucrările de...

Citește și :