Ziua Timișoarei, prilej de bucurie pentru cei ce simt ceva pentru acest oraș. FOTO-VIDEO

679

Astăzi, 3 august, orașul ar trebui să fie dichisit ca o jună în zi de bal. Peste tot ar trebui să se vadă straie de sărbătoate, zâmbete și flori. Ce e drept, au fost flori, au fost și cocarde tricolore, au fost și stegulețe fluturate de copiii din piața Unirii.

Cu 98 de ani în urmă primele unități ale armatei române intrau în Timișoara. Astfel, se punea capat unei perioade de mai mult de jumătate de an de debandadă adminstrativă și politică. După prabușirea imperiului dualist, Banatul a avut delegați la Alba Iulia ce au cerut unirea cu Regatul Român. Dar, de la vorbe la realitate au mai trecut luni de zile. S-au înșiruit o serie de momente mai puțin faste. A fost o perioadă de republică. De fapt, nici măcar o lună, dar de drept, cam până în primăvară lui 1919. A urmat ocupația armatei regale sârbe ce a dus la noi necazuri. Era cât pe ce să izbucnească un conflict armat între unitățile armate sârbe și române. A mai apărut și armata franceză la noi în zonă ca unitate tampon între cele două regate. Toate acestea au luat sfârșit odată cu intrarea unităților conduse de colonelul Virgil Economu în oraș. Au fost bine primiți de majoritatea populației autohtone, indiferent de etnie, ca un garant că se vor liniști lucrurile în mult încercata regiune.

În piața Petru Maior, la prima oră a dimineții, au fost depuse coroane de flori la monumentul colonelului Economu. Apoi, la ora zece fix, autoritățile locale și județene au primit salutul armatei în Piața Unirii. După un serviciu religios emoționant a fost rândul conducătorilor orașului să evoce aspecte din istoria Timișoarei. Primarul Nicolae Robu a scos în evidență caracterul multietnic al orașului ca fiind un factor posibil al dezvoltării sale. Prefectul Mircea Băcală a pomenit de administrația orașului instaurată în vara anului 1919 și de primul prefect român în persoana doctorului Aurel Cosma. Vicepreședintele Consiliului Județean, Roxana Iliescu, a felicitat populația orașului și militarii prezenți. Iar la final, colonelul Cristian Dinulică, ca un demn urmaș al colonelului Economu de pe timpuri, a omagiat militarii de acum un secol ce au adus în oraș pace mult dorită după acei ani grei de război.

Tineri, bătrâni și copilași deopotrivă s-au bucurat la final de defilarea militarilor de la cele mai importante unități ale orașului. Fanfara a încântat asistența destul de rarefiată (poate din cauza caniculei) cu o serie de marșuri militare, dar și cu piese celebre din repertoriul mai civil.

Suita de manifestări va continua întreaga zi cu spectacole. Cele mai în vogă trupe vor concerta seara pe scena din Piața Operei.

Program plin de surprize, de Ziua Timișoarei! Carla’s Dreams, Antonia și mulți alți artiști concertează în Piața Victoriei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.