Ziua națională a Germaniei celebrată și în Banatul de munte

126

Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin, Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților din Reșița și Colegiul Național „Diaconovici – Tietz” din municipiul de pe Bârzava marchează jubileul german prin organizarea a două evenimente.

În data de 3 octombrie se sărbătorește, anul acesta pentru a 27-a oară, Ziua Unității Germane, ziua națională a acestei țări central europene. Atât în Germania, cât și în diverse alte părți ale lumii, acest eveniment se sărbătorește în diferite moduri, în plan central aflându-se desigur istoria prăbușirii sistemul socialist în estul Europei și transformarea acestui spațiu într-unul al valorilor democratice și de respectare al drepturilor omului. Reunificarea Germaniei a însemnat pentru Europa acelor vremuri împlinirea idealurilor de libertate ale poporului german.

Unul dintre evenimentele dedicate acestei sărbători a avut loc la Colegiul Național „Diaconovici – Tietz”, unde s-a desfășurat o întâlnire a elevilor secției germane cu tematică – vacanța în Germania.

De asemenea, la Biblioteca Germană „Alexander Tietz” a fost vernisată o mică expoziție filatelică dedicată aceluiași eveniment, ea putând fi vizitată pe tot parcursul „Decadei Culturii Germane în Banatul Montan”, cea de a XXVII-a ediție, care va debuta vineri, 6 octombrie în județul Caraș-Severin.

Cu prilejul evenimentelor au fost realizate la Reșița o ștampilă filatelică ocazională și un plic filatelic aferent, ambele marcând totodată împlinirea în acest an a 25 de ani de la semnarea „Tratatului dintre România și Republica Federală Germania privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa”, pe scurt, așa-numitul „Tratat de prietenie”.

LĂSAȚI UN MESAJ