1.1 C
Timișoara
marți 19 martie 2024

Ziua Națională a Contabilului Român: Contabilul, pregătit pentru viitor

La 99 de ani de la înființarea organismului profesional ce reprezintă și gestionează profesia contabilă în țara noastră, Filiala Timiș a Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România („CECCAR”), ținând seama de situația socio-sanitară atipică în care ne aflăm, generată de pandemia SARS-CoV-2, v-a marca evenimentul, luni 13 iulie a.c., începând cu ora 16:00, într-un format adaptat, folosind, de această dată, tehnologia online.

La 13 iulie 1921, Regele Ferdinand I al României a aprobat, prin decret regal, Legea pentru organizarea Corpului de Contabili Autorizați și Experți Contabili în România, textul fiind contrasemnat și de Grigore Trancu-Iaşi, în calitate de ministru al muncii, un promotor și susținător al acestei inițiative legislative. Prin aprobarea acestei legi, România a devenit membră a clubului select de țări în care profesia contabilă era reglementată la acea vreme: Statele Unite ale Americii, Regatul Unit, Germania, Italia. Legea a fost publicată apoi în Monitorul Oficial nr. 80 din 15 iulie 1921.

O victorie a contabililor din România!

Sub acest titlu revista „Le Commerce” (Paris) scria la acele vremuri: „După mai bine de 40 de ani de muncă covârşitoare, camerile de comerţ şi chiar câţiva parlamentari cer reglementarea profesiunei de expert-contabil. Până acum, nimic nu s-a făcut în Franţa; în celelalte ţări, ca Anglia, Italia, Germania, există societăţi de contabili oficial recunoscute şi profesiunea de expert-contabil este reglementată. La rândul său, România vine, printr-o lege din 13 iulie trecut, şi creează Corpul Contabililor Autorizaţi şi Experţilor Contabili”.

2020 aduce din nou în atenție importanța profesiei contabile pentru mediul economic și, în general, pentru societate. Contabilul, pregătit pentru viitor este subiectul care va aduce în discuție lecțiile învățate în perioada de criză, aceptând invitația organizatorilor, profesor univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara, vicepreședintele Camerei Deputaților, prefectul județului Timiș, doamna Liliana Oneț, președintele Consiliului Județean Timiș, domnul Călin Dobra, senatorul Eugen Dogariu, secretar Comisia pentru administraţie publică şi organizarea teritoriului, deputatul Iulius Marian Firczak, membru în Comisia Buget Finanțe, Camera Deputaților, dr. Voichița Lăzureanu, Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara,

Csaba Nasz, magistrat, Curtea de Apel Timișoara, Florin Popovici, director, Camera de Conturi Timiș, Adrian Bodo, director, Direcția Fiscală a Municipiului Timișoara, Marcel Miclău, director executiv, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Timiș, Bogdan Buzuriu, șef birou, Biroul de educație financiară, muzeu și comunicare, Banca Națională a României, Sucursala regională Timiș și Cristian Țepeneu, director Banca Transilvania, Sucursala Timiș.

Puternic conectat, prin membrii săi, la mediul socio-economic și poziționat în dezideratul „Știință, Independență, Moralitate”, Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România reprezintă un pilon de rezistență pentru societate și țară.

«Conștienți de rolul pe care îl au în economia țării, profesioniștii contabili, membri ai Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România s-au aflat și sunt în primele linii ale implementării măsurilor economice speciale din această perioadă, dovedind, încă o dată, că reprezentăm o forță puternică în suținerea demersurilor guvernamentale. Suntem cu fața spre viitor! Perioada pandemică nu a făcut altceva decât să accentueze ritmul evoluțiilor, iar profesioniștii contabili sunt pregătiți să facă față atât schimbărilor de paradigmă, dar și nevoiți să adopte rapid tehnologiile disruptive și să-și gestioneze comportamentele, toate menite să contribuie la progresul economic și social al țării noastre. Independenți, onești și morali, profesioniștii contabili vor trebui să accentueze componenta furnizării expertizei profesionale spre a valorifica noile oportunități ale mediul economic, dar trebuie să ne alăturăm și autorităților statului spre o gestionare adecvată a politicilor macroeconomice. Colegilor mei, membri ai Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România, din suflet, le doresc un sincer La mulți ani! „La toți de față și viitori, Sănătate”» a menționat profesor univ. dr. Bunget Ovidiu Constantin.

Alte subiecte :

Bilanțul Regio-POR 2014-2020: peste 920 de milioane de euro investiți în Regiunea Vest

Regiunea Vest a reușit să atragă cu peste 40% mai mulți bani decât îi fusese alocat inițial prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Asta înseamnă că,...

Investiții uriașe la Timișoara într-un domeniu sensibil pentru orice economie respectabilă

Peste 300 de profesioniști din domeniul imobiliar au discutat pe larg de ce merită să investească în Timișoara și care sunt perspectivele sale de...

Citește și :