Ziua mondială a păcii: ”Depășește indiferența și câștigă pacea”, transmite Papa Francisc

77

Ziua mondială a păcii a ajuns la 1 ianuarie 2016 la a 49-a aniversare. Papa Francisc a anunțat că mesajul transmis cu această ocazie poartă titlul ”Depășește indiferența și câștigă pacea”.

Ziua mondială a păcii a fost inițiată de Papa Paul al VI-lea (1963-1978), care a dorit ca aceasta să fie celebrată în fiecare an, în prima zi a anului calendaristic. De la prima celebrare, la 1 ianuarie 1968, mesajul Suveranului Pontif este transmis, în mod tradițional, în această zi, tuturor miniștrilor de externe din lume, indicând totodată linia diplomatică a Sfântului Scaun în anul care tocmai începe.

Mesajul din acest an arată că indiferența la nenorocirile din vremurile noastre reprezintă una dintre cauzele fundamentale ale absenței păcii. În prezent, indiferența este adesea legată de diverse forme de individualism, care provoacă izolare, ignoranță, egoism și, prin urmare, lipsă de interes și de angajament. Creșterea nivelului de informare nu aduce după sine o creștere a atenției la probleme, dacă nu este însoțită de o deschidere a conștiinței bazată pe solidaritate. Astfel, este esențială contribuția celor care se pot implica. Pe lângă familie, educatorii, profesorii, oamenii de cultură, specialiștii în media, intelectualii și artiștii dețin un rol major în acest proces.

Pacea nu poate fi dobândită fără eforturi, fără transformarea minții și a sufletului, fără simțul creativității și al implicării pozitive, mai arată manifestul publicat de Radio Vatican. O astfel de acțiune trebuie să ducă urgent la construirea responsabilității cu privire la probleme ale timpurilor noastre, precum fundamentalismul, intoleranța, masacrele, persecuțiile motivate de religie sau etnie, distrugerea drepturilor unor întregi popoare, exploatarea ființelor umane prin supunerea la diverse forme de sclavie, corupție sau crimă organizată, războiul, situația refugiaților și a persoanelor strămutate forțat.

Mesajul din 2016 se dorește a fi un punct de pornire pentru toți oamenii de bună credință, care se angajează pentru această cauză conform posibilităților și cu cele mai bune aspirații pentru a construi o lume mai conștientă, iertătoare, și prin urmare, mai liberă și mai corectă.

Papa Francisc a făcut apel, cu ocazia Zilei Mondiale a Păcii, la încetarea „aroganţei celor puternici” şi a „falsei neutralităţi” a unor ţări faţă de conflicte, pledând pentru dreptate socială, denunţând indiferenţa şi amintind că Dumnezeu iubeşte toţi oamenii, aşteptând comuniunea cu fiecare.

„Numeroase forme de nedreptate şi violenţă rănesc zilnic omenirea”, a declarat Papa Francisc în predica rostită vineri de la balconul Bazilicii Sfântul Petru de la Vatican.

„De multe ori ne întrebăm: cum este posibil să prevaleze forţa unui om asupra altui om? Cum se poate ca aroganţa celor puternici să continue umilirea celor slabi, împingându-i spre periferia societăţii? Până când răutatea umană va semăna ură şi violenţă, generând victime nevinovate? Vedem cu ochii noştri mase mari de bărbaţi, femei şi copii care fug de războaie, de foamete, de persecuţii, oameni dispuşi să îşi rişte vieţile pentru a beneficia de drepturi fundamentale”, a adăugat şeful Bisericii Catolice.

Papa Francisc nu a menţionat nicio ţară, dar se referă la conflictele din Orientul Mijlociu, care au generat milioane de refugiaţi, la sărăcia din Africa şi din Asia, la statele care întreţin conflictele militare prin exporturi de armament.

„Râul de mizerie, alimentat de păcat, nu reprezintă nimic în faţa oceanului milei lui Dumnezeu care inundă lumea noastră. Suntem chemaţi cu toţii să intrăm în acest ocean, să acceptăm înnoirea noastră prin învingerea indiferenţei care împiedică solidaritatea, să ieşim din falsa neutralitate care blochează comuniunea”, continuat Papa Francisc în predica rostită cu ocazia Zilei Mondiale a Păcii.

O altă zi dedicată păcii este marcată la — 21 septembrie — Ziua Internațională a Păcii, proclamată în 1981 de către Națiunile Unite.

LĂSAȚI UN MESAJ