Ziua internațională a conștientizării asupra risipei și deșeurilor alimentare

24

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale în colaborare cu Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA București, organizează pe data de 29 septembrie 2021, evenimentul on-line dedicat zilei internaționale a conștientizării asupra risipei și deșeurilor alimentare, care se desfășoară în cadrul campaniei: „Și tu poți proteja planeta! Împreună dăm startul la reducerea risipei de alimente”.

În jur de 88 de milioane de tone de deșeuri alimentare sunt estimate ca fiind generate anual în UE, deșeuri provenind de pe întregul lanț alimentar, însă ponderea cea mai mare o reprezintă deșeurile provenite din gospodării.

Risipa alimentară generează schimbări climatice, având o amprentă de carbon de aproximativ 8% din totalul emisiilor cu efect de seră globale și, pe lângă costurile socio-economice pe care le implică, aceasta are și implicații de natură etică: aproximativ 800 de milioane de oameni din lume sunt subnutriți.

În România, în anul 2019, au fost reglementate normele metodologice de aplicare a legii 217 publicată în Monitorul Oficial pe 17 noiembrie 2016, lege care reglementează acțiunile operatorilor economici, astfel încât, să limiteze risipa alimentelor.

Provocări
Care sunt obligațiile actorilor de pe lanțul agroalimentar?
Cum se poate adapta producția de alimente astfel încât să nu existe pierderi?

Ce pot face consumatorii pentru a limita risipa alimentară?
Cum se poate redistribui/utiliza surplusul de alimente provenit din activitatea economică?

Răspunsurile la aceste întrebări reprezintă provocările esențiale pentru dialogul dintre participanții la eveniment.
Evenimentul se adresează autorităților responsabile implicate în reglementarea acțiunilor desfășurate pe tot lanțul alimentar, mediului de afaceri și mediului academic și nu în ultimul rând consumatorilor.

Condiții de participare
Participarea la acest eveniment este gratuită – pentru înscrieri, trimiteți e-mail la: cristina.stanciu@bioresurse.ro
Agenda preliminară a evenimentului o puteți consulta aici.
Link de participare platforma ZOOM:
https://us02web.zoom.us/j/85953226722?pwd=ay85TW93cG5KM1lTVStjQnVKN25VUT09
Meeting ID: 859 5322 6722
Passcode: 759107

Materiale informative pentru acțiune și pentru promovarea conceptului: „Și tu poți proteja planeta! Împreună dăm startul la reducerea risipei de alimente”
GHIDUL CONSUMATORULUI ISTET- Episodul 1
GHIDUL CONSUMATORULUI ISTET- Episodul 2
GHIDUL CONSUMATORULUI ISTET- Episodul 3
Poster promovare
Poster FAO _RO
Poster FAO _EN
https://bioresurse.ro/blogs/media/ziua-interna%C8%9Bionala-de-con%C8%99tientizare-asupra-risipei-alimentare-29-septembrie-2021-eveniment-online

LĂSAȚI UN MESAJ