20.1 C
Timișoara
vineri 29 martie 2024

Ziua Armatei Române, sărbătorită, din nou, la Monumentul Soldatului din Parcul Central FOTO-VIDEO

De 75 de ani, în fiecare zi de 25 octombrie toți români, dar mai cu seamă cei ce sunt în uniformă militară, sau au purtat cândva aceste veșminte, se gândesc cu pioșie la înaintașii lor.  În 1944, la această dată, teritoriului României era eliberat de sub ocupaţia străină, cu jertfa a mii de vieţi. Ultimele bătălii pe terotoriul României s-au dat pentru eliberarea Careiului. Dar și a zonei din jurul orașului Satu Mare. La 25 avea să fie întregit din nou teritoriul național cu bucata lipsă a Ardealului de Nord.

Momentul nu a însemnat şi încetarea luptelor duse, alături de puterile Naţiunilor Unite, pentru eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, până la victoria de la finalul lui aprilie 1945. Prin voia întâmplării Armata Română a ajuns aliată a Armatei Sovietici cu care a conlucrat strâns în cele câteva luni de război. Ziua Armatei Române se sărbătoreşte în fiecare an pe 25 octombrie. Sărbătoarea a fost instituită prin decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959. De Ziua Armatei Române se arborează Drapelul naţional la sediile instituţiilor militare. De asemenea, sunt organizate ceremonii militare şi activităţi comemorative în garnizoanele din ţară, în teatrele de operaţii şi în ţările în care România are acreditaţi ataşaţi ai Apărării.

Nici cei ce sunt plecați în misiuni departe de țară, în diferite teatre de operaţii, nu sunt uitați. Și ei sărbătoresc Ziua Armatei României prin organizarea unor ceremonii militare şi a unor activităţi culturale şi sportive, la care sunt invitaţi şi reprezentanţi ai statelor partenere. Armata României nu este una de una singură. De mai mult de un deceniu este membră a celei mai puternice alianțe militare ce de mai mult de jumătate de secol încearcă să asigure o cât mai stabilă situație de liniște dacă nu se poate de pace deplină. Militarii români participă cu efective la diverse misiuni internaţionale de sprijinire a păcii sau umanitare, şi de combatere a terorismului.

La Timișoara, în Parcul Central a avut loc ceremonialul militar, la binecunoscutul loc străjuit de Monumentul Ostașului. O gardă de onoare, formată din militari ai Brigăzii 18, a dat onorul invitaților și autorităților venite la eveniment. Comandantul Brigăzii 18, generalul Dan Ionescu, a citit mesajul ministrului Apărării, dar a făcut și un scurt istoric al zile ce se sărbătorește. În sunetele fanfarei militare au fost depuse coroane de flori la baza monumentului, ca aducere aminte a celor ce s-au întâmplat cu 75 de ani în urmă.

 

Alte subiecte :

Citește și :