Zilele Maghiare din Timișoara promit evenimente de anvergură

990

Asociaţia Bastion (sau Várbástya Egyesület) este destul de tânără, dar are planuri frumoase. Între principalele sale preocupări se află păstrarea moștenirii culturale a minorității maghiare din România dar mai cu seamă din Banat. De asemenea, între preocupările lor este crearea unei legături solide care să permită extinderea evenimentelor culturale comune între Ungaria și România. Recentul exemplu al evenimentelor din Cluj, ce au strâns în jurul scenelor din oraș populație de mai multe etnii, este cât se poate de încurajator. Se vrea ca întreaga populație de etnie maghiară să vină în fața publicului cu tot ce poate oferi din punct de vedere cultural și să sărbătorească mica Europă ce se găsește aici, pe plaiurile bănățene.

Tamás Péter, om de afaceri local și consulul onorific al Ungariei la Timișoara şi în același timp preşedinte al Asociaţiei Bastion, este unul din artizanii festivalului ce se va ține în Timișoara timp de trei zile la sfârșitul lunii septembrie și primele două zile din octombrie în Piața Operei. Sub numele de „Zilele Culturale Maghiare din Timişoara” vor fi trei zile de dansuri, traditii, ateliere de mesteșuguri. Vor mai fi spectacole ale tinerilor artişti maghiari din Timișoara, spectacole de teatru, activități pentru copii şi familii, un târg de carte, degustare de vin și tării, expoziţii. Cele mai vizitate standuri vor fi cu siguranță cele culinare ce vor ocupa toată aria parcării dintre Modex și Palatul Huniade. Iubitorii muzicii vor avea concerte de zile mari cu două trupe de forță ale scenei din Ungaria. Sunt veteranii rock-ului de la Republic și de la Bikini.

“Evenimentul are ca scop promovarea culturii maghiare şi totodată promovarea multiculturalităţii Timişoarei, fiind cunoscută ca un oraş unde etniile trăiesc în armonie şi îşi respectă cultura reciproc. Evenimentul pe care dorim să-l organizăm vine în întâmpinarea acestei viziuni. Manifestările pe care dorim să le organizăm, în perioada 30 septembrie-2 octombrie, au rolul familiarizării cetăţenilor cu cultura minorităţii maghiare. Pe lângă acesta, evenimentul va contribui la promovarea oraşului Timişoara din punct de vedere cultural, economic şi turistic”, declară Tamás Péter.

Cele mai importante puncte din program vor fi după cum urmează:

În ziua de vineri 30 septembrie ceremonia de deschidere a „Zilelor maghiare din Timișoara” vor fi urmate de un serviciu religios ecumenic urmat de o paradă a husarilor în Piața Operei. De la ora 19m reprezentația teatrului de Operetă din Budapesta cu spectacolul „Silvia” sau Prințesa Ceardașului.
Seara se încheie cu dansuri populare prezentate de formațiile de dans: Topping, Eszterlánc, Csürdöngölő, Cioburciu, Vitnyédi. Realizator: Ferenc Szabo.
De la ora 20 se deschide și expoziția „Iluzia și reflecție” a lui Bánffy Miklos la Teatrul de Stat Gergely Csiki.

Sâmbătă, 1 octombrie, ziua începe de la ora 10 cu evenimente adresate familiei și copiilor, joacă în aer liber, arte și meserii, ridicarea unei iurte. Organizatori: Liceul Bela Bartok, Fundația Integratio, Fundația Bartok Bela, Stephen Losonczy
de la ora 10 la sediul teatrului, spectacol de marionete cu piesa Bietul om.

De la ora 11 demonstrație de arcuri, bici, sulițe, lupte cu săbii. Organizator: Stephen Losonczy de la asociația sportivă tradițională și păstrătorii tradițiilor din Timișoara și Ungaria. Tot de la ora 11 profesorul Delesega Gyula va ghida un tur turistic al orașului pentru cei ce vin de pe alte meleaguri.

Iar de la ora 12 o atracție deosebită pentru copii: o tabără militară cu costume, echipamente și arme.
Toata ziua va fi densă în evenimente, lansări de carte și spectacole de dans. Evident cel mai așteptat moment va fi concertul de încheiere al veteranilor rockului din țara vecină, de la trupa Republic.

Duminică, 2 octombrie, va începe cu programe de familie ce vor arăta jucării din lemn, jocuri interactive, arte și meserii și ocupații ce vor ocupa toată strada pietonală Marașești. Prezentările de vinuri și băuturi distilate din vin precis vor aduna în jur cunoscătorii. Punctele gastronomice de asemenea vor atrage cu preparate de mare finețe. Trupa de rock Bikini, ce nu se află pentru prima dată în țara noastră, va încheia programul. E de menționat că muzicienii de la Bikini au fost printre primii ce au concertat pe viu în Timișoara în anul 1990. Evenimentele de la noi din oraș au și fost elementul de inspirație al unui album întregistrat de trupă.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ