Zilele Culturii și Economiei Germane în Banat la prima ediție

190

În perioada de final de primăvară și început de vară viața Timișoarei va deveni și mai trepidantă datorită etnicilor germani. Se pregătește ceva.

O inițiativă a Consulatului Republicii Federale Germania la Timișoara, organizată în colaborare cu Primăria Municipiului Timișoara și cu Consiliul Județean Timiș dar și cu alți parteneri culturali și economici vor da startul oficial al „Zilelor culturii și economiei germane în Banat”.

zilele germane (5)

Zilele Culturii și Economiei Germane în Banat se deschid oficial în data de 28 mai, duminică, la ora 19, la Filarmonica Banatul cu un concert simfonic deosebit, prilejuit de ocazia aniversării a 25 de ani de înfrățire a orașelor Timișoara și Karlsruhe. În continuarea concertului în aceeași seară, de la ora 21.30, Filarmonica Banatul oferă publicului cinefil dar și meloman proiecția unui film german din epoca mută. Capodopera Lui Friedrich Wilhelm Murnau „Nosferatu” este reinterpretată live de muzicienii de la Trio Contraste pe muzica artistei Violetei Dinescu din București. Intrarea la acest eveniment este gratuită, pe bază de invitație, care se poate ridica de la casieria Filamonicii Banatul.

 

Partneriatul cultural dar și economic româno-german în Banat are o istorie lungă. De douăzeci de ani aceste relații s-au axat în special pe domeniile educațional, cultural și economic. Consulatul German la Timișoara a avut încă de la început un rol hotărâtor în inițierea și adâncirea multora dintre parteneriatele de la nivelul școlilor și universităților, a instituțiilor culturale și a reprezentanților economici din regiune, aducându-și aportul în dezvoltarea economico-socială a Banatului. O diversitate culturală căreia Timișoara îi datorează în mare parte câștigarea titlului de Capitală Culturală Europeană 2021, precum și paleta largă de colaborări româno-germane au inspirat lansarea primei ediții a Zilelor Culturii și Economiei Germane în Banat. Organizată în colaborare cu Clubul Economic German Banat, Centrul Cultural German și Forumul Democrat al Germanilor din Banat precum și cu nenumărați alți parteneri culturali și economici, seria de evenimente reunește peste 30 de concerte, conferințe, lansări de carte, expoziții – unele dintre ele de marcă internațională. În cadrul acestei serii sunt incluse, de asemenea, Zilele Culturale ale Germanilor din Banat, târgul firmelor germane „Made in Banat”. Iar ca să se termine totul cu bine, la final, se va marca festivalul de vară al berii, oferit în colaborare cu organizatorii Oktoberfest România.

Încă înainte de pornirea festivă a evenimentelor ele au început cu expoziția „Relații externe. Tineri arhitecți din Germania” găzduită de Bastionul Theresia începând din data de 19 mai. Centrul Cultural German sub egida Institutului German pentru Relații Externa sau mult mai cunoscutul IFA, s-au ocupat de expunere. Va putea fi văzută până în data de 9 iunie.
Tot în cadrul zilelor germane se înscrie și Rugăciunea pentru bicicliști și motocicliști de la Basilica de la Maria Radna de care s-a mai vorbit aici. http://www.banatulazi.ro/rugaciunea-pentru-bikeri-un-eveniment-inedit-in-vestul-tarii/

Programul tuturor evenimentelor este extrem de complex și de bogat și va fi publicat ulterior de site-ul nostru.

LĂSAȚI UN MESAJ