Zile libere pentru părinți dacă se închid școlile. Iohannis a promulgat legea

66

​​Președintele Klaus Iohannis a promulgat sâmbătă legea care prevede acordarea de zile libere pentru părinți dacă se închid școlile. Actul normativ a fost adoptat de Parlament joi.

Proiectul de lege care îi obligă pe angajatori să le acorde zile libere plătite unuia dintre părinți dacă școlile se închid din cauza unor ”situații extreme” a fost adoptat cu unanimitate de voturi, joi, de către Camera Deputaților. Inițiativa a fost adoptată în contextul în care scolile din România s-au închis în perioada 11-22 martie, pentru a preveni răspândirea noului coronavirus, iar mai mulți părinți spun că nu au cu cine să-și lase copiii.

Angajatorii sunt obligați ca în cazul închiderii școlilor în situații extreme să le dea liber părinților. Aceștia vor fi plătiți cu maximum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe economie. Deputaţii au stabilit ca banii să fie alocaţi din contribuţiile de 2,25% pe care fiecare angajat le oferă statului.

Legea prevede: ”Se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităților de învăţământ unde aceştia sunt arondați, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate de către autoritățile competente cu atribuţii în domeniu”.
Prevederile se aplică:
  • a) părinţilor ai căror copii au vârsta de până la 12 ani, înregistraţi în cadrul unei unități de învățământ;
  • b) părinţilor copiilor cu dizabilități înregistraţi în cadrul unei unități de învățământ.
  • ”Persoanele prevăzute la alin.(1) au dreptul la zile libere plătite, pe toată perioada în care autoritățile competente decretează închiderea unităților de învăţământ respective. Zilele libere se acordă la cererea unuia dintre părinţi, respectiv a tutorelui legal, în cazul familiilor monoparentale. Zilele libere se acordă pe baza unei declarații pe proprie răspundere, semnată de către ambii părinţi, cu excepţia familiilor monoparentale, depusă la angajator de către părintele care va supraveghea copilul în perioada menţionată. În cazul familiilor monoparentale, declaraţia pe proprie răspundere se semnează doar de către tutorele legal al copilului”, se arată în proiectul de lege.

LĂSAȚI UN MESAJ