13.3 C
Timișoara
luni 7 octombrie 2024

Ziariștii de la „Banater Zeitung” au sărbătorit 30 de ani de activitate din cei trei sute de ani de presă germană în Banat

În acest mijloc de noiembrie ziariștii de limbă germană din Banat au avut motiv serios de bucurie. Au sărbătorit cei 30 e ani trecuți de la înființarea (sau mai bine spus reluarea) unui ziar scris în limba germană și ce se adrează în primul rând conaționalilor din partea asta de țară. Dar nu s-a avut în vedere doar etnicii germani ci toți ce ce citesc sau înțeleg această limbă sau chiar și aceia ce încă învață și doresc să-și exerseze cunoștiințele.

Banater Zeitung a venit la timpul potrivit pentru a aduce informații generale despre cele ce se întâmplă în provincia noastră.
Deși în anii socialismului a apărut la Timișoara timp de aproape trei decenii un ziar cu un nume aproape similar gazetarii de azi nu-și revendică acel trecut. Vor să se prezinte doar cu ce s-a făcut după anii `90.
Publicația „Banater Zeitung”, apare ca săptămânal în cadrul cotidianului național „Allgemeine Deutsche Zeitung” dar se adresează întregii țării nu doar regiunii noastre.
Publicația este editată și finanțată de Forumul Democrat al Germanilor. Dar în ciuda acestei afilieri se încercă o detașare de militantismul politic activ. În anii electorali sunt prezentați candidații la alegeri dar nu se insistă nemăsurat pe calitățile lor. Formațiunea politică nu influențează politica editorială a gazetei aceasta fiind apanajul direct al jurnaliștilor.
La final de săptămână a avut loc o întâlnire cu reprezentanți al altor gazete timișene pentru a prezenta cele realizate până acum, pentru a schimba opinii, pentru a trage concluzii (nu din cele mai optimiste) despre mersul presei în general. Dar principala idee desprinsă din evocarea activității de trei decenii este că se încearcă prezervarea cât mai bine a culturii locale șvăbești și a limbii germane în cadrul comunității. O altă caracteristică importantă este legătura ce se păstrează astfel prin ziar a celor ce trăiesc dincolo de hotare sau chiar dincolo de Ocean cu locurile natale și cu eventualele rude rămase în țară. Cei din spațiul german din Europa (și nu numai) află știri din toate domeniile din România.

Moderatorii discuției de la Casa Adam-Müller-Guttenbrunn au fost doamna Nina May, redactor-șef al cotidianului „Allgemeine Deutsche Zeitung” din București și Siegfried Thiel, redactor-șef al publicației locale „Banater Zeitung”.
„Alături de echipele redacționale din alte regiuni ale țării cum ar fi: Brașov, Sibiu, Reșița, Satu Mare sau Bucovina, „Allgemeine Deutsche Zeitung”, reprezintă o mare familie de ziare destinată germanilor care mai trăiesc în România, etnicilor germani care au emigrat, românilor care se îngrijesc de patrimoniul cultural al acestora, o nouă comunitate în permanentă devenire, care are la bază trecutul germanilor cu o îndelungată istorie în România” explică menirea ziarului Nina May.
„Cred că suntem un ziar care are viitor, dar dacă stăm aproape de tradițiile și obiceiurile germanilor, dacă suntem o publicație cu rubrici distincte, și chiar dacă folosim un limbaj considerat de cei mai tineri învechit […]scriem despre comunitatea germană unde se întâmplă foarte multe evenimente, subiectele sunt omniprezente și vin singure către noi” este părerea lui Siegfried Thiel despre ziarul pe care-l păstorește de o bună bucată de vreme.
O altă modalitatea ingenioasă pentru adaptare la perioada modernă de acum este folosirea unui sistem de abonamente prin care cititorul din Germania deschide pe telefon sau calculator un pdf chiar în dimineața în care apare ziarul în chioșcurile de la noi. Uneori chiar mai repede. Astfel se evită neajunsurile și întârzierile transportului prin poștă. Iar de cele mai multe ori cei din lumea largă oferă abonamentul și ziarul tipărit pe hârtie celor mai nevoiași, de obicei oameni în vârstă de la sate ce nu știu să folosească laptopul. Iar acțiunile ziariștilor de la Banater Zeitung nu se opresc strict la problemele de informare. Sunt binecunoascute evenimentele culturale și sociale cu implicarea câte unei întregi comunități rurale pentru a păstra vie tradiția germană, cele mai vizibile fiind atât de coloratele Kerwei-uri (Kirchweih).
Ziariștii timișoreni au urat viață lungă redacției Banatwer Zeitung și au degustat împreună un pahar de vin (evident un Schwaben Wein).

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Statul de drept între Curtea Constituțională și candidatura d-nei. Șoșoacă la funcția de Președinte al României

La 5 octombrie 2024, Curtea noastră Constituțională a anulat candidatura d-nei. Diana Iovanovici-Șoșoacă la funcția de Președinte al României. Reacția publică m-a convins. Poporul...

German-Fest – Zilele Culturale ale Germanilor din Banat, eveniment susținut de Forumul Democrat al Germanilor din România. FOTO-VIDEO

Prima ediţie a Zilelor Culturale ale Germanilor din Banat aduce în Timişoara, în perioada 4 - 6 octombrie, manifestări care promovează valorile culturale şi...

Citește și :