Zeci de percheziţii DIICOT, inclusiv în vestul țării, pentru decontări în baza unor diagnostice fictive

129

Procurorii DIICOT au descins, miercuri, în 68 de percheziţii domiciliare în toate judeţele, inclusiv în Bihor, într-un dosar în care mai mulţi medici şi asistenţi medicali sunt acuzaţi de decontări în baza unor diagnostice fictive, paguba fiind estimată la peste 10 milioane de lei.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, acuzaţiile formulate în dosar sunt de fals intelectual, uz de fals, înşelăciune, constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi fraudă informatică. Cei vizați – medici şi asistenţi – sunt acuzați că au falsificat în mod repetat înscrisuri oficiale, respectiv bilete de trimitere, prescripţii medicale şi registre, prin care au atestat fapte şi împrejurări necorespunzătoare adevărului (diagnostice fictive, efectuarea de consultaţii, dispozitive medicale recomandate fictiv).

“În concret, se recomanda a fi decontate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate dispozitive medicale identificate cu codul C05 – catetere urinare, dispozitive care nu erau necesare pacienților. Toate aceste fapte au fost comise în beneficiul a două societăţi comerciale, ambele cu sediul în Tg. Mureș, care în mod scriptic asigurau livrarea acestor produse către pacienți situați pe întreg teritoriul țării, fiind încasată astfel contravaloarea acestora în mod injust”, se arată într-un comunicat transmis, miercuri, de Biroul de Presă al DIICOT.

Reprezentanţii firmelor, care s-au constituit într-un grup infracțional organizat, livrau pacienților în numele cărora decontau dispozitivele medicale cu codul C05 – catetere urinare, în general, doar scutece pentru adulți, produse de care aceștia aveau cu adevărat nevoie, dar care nu erau decontate de către CNAS.

Din verificările efectuate până miercuri de procurori, aceştia au estimate un prejudiciu de circa 10.000.000 lei. “Întreaga pagubă va putea fi stabilită cu exactitate ulterior, în urma administrării mijloacelor de probă specifice în cauză”, se arată în informare.

Anchetatorii nu au făcut publice numele firmelor și persoanajelor vizate de anchetă.

Potrivit site-ului G4Media.ro, una dintre firmele vizate în dosarul DIICOT ar fi controlată de politicianul Gyorgy Frunda. E vorba despre compania mureşeană Ortoprofil Prod SRL, care are punct de lucru și în Oradea, pe strada Gheorghe Doja, lângă Spitalul Județean, în care Frunda deţine 64% din acţiuni, conform datelor de la Registrul Comerţului. Restul de 36% din pachetul de acţiuni este deţinut de Boga Ferenc – Vilmos, care este şi administrator. Firma a apărut constant în declaraţiile de avere ale liderului UDMR.

 

Citește mai multe pe ebihoreanul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ