Youth Elite – proiect iniţiat de UVT pentru olimpicii din România şi Republica Moldova Foto – Video

481

Universitatea de Vest din Timişoara este gazda, timp de o săptămână, a 60 de tineri olimpici ai claselor a XII-a din ţară şi Republica Moldova, instituția de învătământ fiind şi iniţiatoarea proiectului Youth Elite. Propiectul se desfăşoară pe parcursul a nouă zile şi are ca scop venirea în sprijinul tinerilor români şi moldoveni care se află la doar câțiva pași de momentul în care vor trebui să aleagă o direcție în carieră.

“Suntem în an Centenar şi ne-am gândit să implicăm tinerii din cele două regiuni, România şi Republica Moldova. Proiectul aduce la Timişoara 60 de olimpici ai României şi Republicii Moldova, care vin la Timişoara pentru un program deosebit, vor cunoaşte oraşul, mediul academic cu cele patru universităţi, care le propun o ofertă de studii în perioada imediat următoare, vor cunoaşte mediul de afaceri al celor 16 companii din judeţul Timiş. Aceştia îi vor purta prin laboratoarele şi halele companiilor unde le vor prezenta meseriile ce se derulează, dar vor cunoaşte şi viitoarea Capitală Culturală Europeană. Cei 60 de elevi ce sunt implicaţi în acest proiect, vor fi parte a şase echipe, fiecare echipă trebuie să realizeze un proiect pentru viitoarea Capitală Culturală Europeană”, a spus prorectorul UVT, Ovidiu Megan.

În prima zi, tinerii au făcut cunoştiinţă cu partenerii de proiect şi cu mediul academic, urmând ca, în următoarele zile, să cunoască oraşul și facultăţile timişorene, pentru a vedea ceea ce li se potriveşte. Urmează apoi ca tinerii să facă cunoştiinţă şi cu companiile, pentru a vedea cum arată o zi obişnuită din viaţa unui angajat, apoi ultimile zile vor fi dedicate proiectelor.

Toţi sunt olimpici, chiar şi cu medalii de aur la olimpiadele internaţionale sau câştigători ai Concursurilor de Robotică. Se doreşte ca aceşti tineri să aducă un impuls pozitiv oraşului, mai ales că Timişoara este, după Bucureşti şi Judeţul Ilfov, al treilea oraş ca dezvoltare economică.

Stăm de vorbă şi cu Anca Fiat, purtător de cuvânt la Continental Anvelope, unul dintre partenerii de afaceri al proiectului. “Ne bucurăm că suntem parteneri într-un astfel de proiect şi că reuşim să arătăm acestor tineri că Timişoara este foarte bogată în oportunităţi. În Timişoara sunt firme variate care le vor da tinerilor şansa să aleagă ceea ce le place. La Continental vor fi prezenţi câţiva dintre ei în mai multe compartimente, pentru a vedea ce înseamnă programul, munca într-o fabrică de producţie, în domeniul anvelopelor”.

Cei prezenţi s-au împărţit pe echipe şi fiecare s-a prezentat, spunând ce hobby are, dar şi ce mserie ar dori să îmbrățișeze în viitor. 

Mihaela Păunescu

LĂSAȚI UN MESAJ