18 C
Timișoara
joi 28 martie 2024

Vremuri aspre pentru șoferi: Cu cât ar putea crește prețul benzinei și motorinei

Presiunea asupra preţurilor petrolului va continua în următoarele luni din cauza scăderii treptate a producţiei în Venezuela şi a intrării în vigoare a sancţiunilor Statelor Unite ale Americii asupra exporturilor de petrol iranian, estimează Agenţia Internaţională a Energiei (AIE), citată de EFE.

În pofida acestor sumbre previziuni, agenţia a recunoscut în raportul său lunar că oferta globală a atins în august, pentru prima dată, nivelul de 100 de milioane de barili pe zi, cu o creştere de 80.000 barili, datorită unei producţii mai mari a Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), care a compensat scăderea în ţările ce nu fac parte din cartel.

În raport, AIE a reamintit marea volatilitate din august a preţurilor barilului Brent, care s-a situat în jurul a 80 de dolari, pe care o asociază direct cu situaţia industriei în Venezuela şi apropierea datei de 4 noiembrie, când se vor aplica din nou sancţiunile americane impuse Iranului.

Producţia în ţara sud-americană ar putea scădea, dacă va continua acest ritm, până la un milion de barili pe zi, în condiţiile în care, în august, a scăzut până la 1,24 milioane barili pe zi.

În acest fel, exporturile iraniene au scăzut în mod semnificativ anul acesta după retragerea SUA din acordul nuclear, dar AIE crede că trebuie să aştepte să vadă dacă se agravează reducerea cu 500.000 barili pe zi pe care deja a suferit-o.

„Dacă exporturile venezuelene şi iraniene vor continua să scadă, pieţele s-ar putea restrânge şi preţurile petrolului ar putea creşte fără majorări compensatorii ale producţiei în alte părţi”, semnalează raportul.

AIE, totodată, crede că marja între 70 şi 80 de dolari pe baril în care s-au mişcat preţurile din aprilie „ar putea fi pusă la probă” de un context care „se tensionează”.

Până acum, presiunea privind oferta a fost compensată de puternicele creşteri pe care le-au înregistrat doi mari producători precum Arabia Saudită şi Irak, care au avut împreună o majorare de 160.000 de barili pe zi, în august.

AIE subliniază că exporturile iraniene depăşesc deja totalul producţiei iraniene, aceasta pentru că există o capacitate adiţională de 200.000 barili pe zi în nordul ţării, care nu se exploatează din cauza tensiunilor cu guvernul autonom din Kurdistan.

sursa: www.capital.ro

Alte subiecte :

Undă verde pentru construirea unui spital nou în Timișoara

Dominic Fritz, primarul Timișoarei și Mehita Fanny Sylla, Manager Regional, Banca Mondială - Corporația Financiară Internațională (International Finance Corporation, IFC) au...

Traseu aplicativ pentru copii, dresaj canin de Ziua Jandarmeriei, dar și Ateliere de Creație, Teatru de Păpuși și competiție de șah, în Iulius Town

Imaginația este una dintre aptitudinile pe care cei mici o pot modela până când nimic nu li se va mai părea imposibil, iar orice...

Citește și :