”Vrem un loc în finala olimpică!” Interviu cu atleta timișoreancă Adelina Pastor

355

Atleta Adelina Pastor este singurul produs 100% al sportului timișorean ce va ajunge la Jocurile Olimpice de vară. Peste câteva zile, sportiva de 22 de ani va zbura către Rio de Janeiro acolo unde și-a propus să prindă finala olimpică cu ștafeta feminină de 4×400 metri.

Născută la Timișoara și legitimată la CSM Timișoara, atleta antrenată de Ioan Damaschin traversează cel mai bun sezon din carieră: dovadă medalia de bronz la Campionatele Mondiale Indoor și locul 8 la Campionatele Europene.

Cum a fost acest an pentru tine până în prezent?

A fost un an excepțional pentru mine având în vedere faptul că am cucerit medalii internaționale și naționale. De departe cea mai importantă a fost cea de la Campionatul Mondial în sală, medalia de bronz cu ștafeta. O medalie de care însă, din păcate, nu ne-am putut bucura prea mult de ea pentru că a fost acea problemă cu colega noastră (n.r. – Mirela Lavric, depistată pozitiv la testul antidoping). Sperăm să nu ne fie anulată medalia, sunt șanse să rămână în palmaresul nostru. Suspendarea a primit-o doar ea, nu și noi. Au urmat apoi Campionatele Europene unde am reușit să prindem finala și să ne calificăm la Jocurile Olimpice. Ar mai fi medalii la Balcaniadă și la concursurile naționale.

Am ajuns la subiectul principal al discuției noastre. Calificarea la Rio reprezintă o mare realizare pentru orice sportiv…

Așa este. Era visul meu să ajung acolo. E munca unei cariere întregi răsplătită acum prin această calificare. Emoțiile le am deja dar mă aștept să crească pe zi ce trece. Noi vom intra printre ultimii în concurs și probabil vom simți și multă presiune. Întotdeauna când alergi în ultimele zile se adună presiunea și dorința de a alerga. Alergăm în 18 august calificările și în 19 august ar fi finala. Probabil vom ajunge mai târziu în Brazilia, în cea de-a doua tranșă, în 7 august.

Ce obiectiv ți-ai propus pentru JO-2016?

Obiectivul meu este să fim finaliste pe proba de 4×400 metri. Un obiectiv realizabil. Eu zic că dacă fiecare alergăm la recordul personal sau măcar aproape de record atunci cred că avem șanse foarte bune. Chiar dacă am ajuns aici cu al 15-lea timp eu cred că șanse avem. Nimeni nu ne-a dat vreo șansă la medalie la Mondiale ori să prindem finala la Europene și am reușit. Eu zic că orice este posibil.

Ți-a lipsit puțin să te califici în proba individuală?

Am fost aproape dar totuși destul de departe să mă calific și la probele individuale. Sincer mă așteptam să îndeplinesc și baremul individual dar nu știu de ce nu s-a întâmplat. Nu a fost să fie. Am făcut doar un Season Best ceea ce e puțin pentru așteptările mele, preconizam să progresez mai mult în acest an. Dacă nu alergi cât trebuie nu poți să ajungi la Rio. Mai aproape am fost în 2012, când aveam îndeplinit baremul B fiind încă junioară dar Federația a considerat să nu merg la Olimpiadă. A fost neșansa mea atunci.

Veți fi afectate de absența Mirelei Lavric?

Nu pot să spun că fără Lavric ne va fi mai greu acolo. Nu este o sportivă de nebătut, este o sportivă de nivel mediu ce poate fi înlocuită de orice altă fată și acest lucru s-a văzut deja. Și la Europene nu am alergat cu cele mai bune fete și echipa a mers foarte bine. Probabil acum va reveni Bianca Răzor și vom avea ștafeta cea mai bună cu mine și cu Andreea Mikloș și Anamaria Ioniță.

Vei deschide din nou ștafeta alergând pe primul schimb?

Nu mă simt cel mai bine pe primul schimb. Nu aș fi vrut pentru că aici e cea mai multă presiune, de tine depinde foarte mult restul cursei. Trebuie să fii cel mai nebun să alergi pe primul schimb. Federația m-a numit pe primul schimb, dânșii consideră că așa e cel mai bine pentru ștafetă. Până la urmă alergi oriunde…

Ce legături mai ai cu Timișoara?

Cu Timișoara mai sunt legată de CSM, am și legitimare la CSM Craiova. Am fost mai tot anul plecată în cantonament cu lotul național și pe la concursuri. Deocamdată lucrurile merg destul de bine dar după Olimpiadă probabil vor fi ceva schimbări. Dacă lucrurile nu se vor schimba pe viitor mă gândesc să fac ceva schimbări pentru cariera mea.

LĂSAȚI UN MESAJ