Voucherele de vacanță în pericol! Măsura ce îi va afecta pe milioane de români

1023

Prin noua lege a salarizării vor dispărea voucherele de vacanţă. De la 1 decembrie, tichetele în valoare de 1.450 de lei, vor fi eliminate. Conform noilor reglementări legale, voucherele vor fi înlocuite cu o indemnizaţie de concediu, de valoarea salariului minim brut.

Voucherele de vacanţă, în valoare de 1.450 de lei, vor fi eliminate, de la 1 decembrie 2018. Tichetele vor fi înlocuite cu o indemnizaţie de vacanţă, la nivelul unui salariu de bază minim brut care, acum, este de 1.900 de lei. Prevederea se regăseşte în legea salarizării.

Modul în care se vor acorda indemnizaţiile urmează să fie stabilite printr-o Hotărâre de Guvern. Din informaţiile obţinute de Observator, indemnizaţia se va acorda în numerar înainte ca angajatul să plece în vacanţă, urmând ca acesta să aducă facturi sau documente doveditoare în termen de şase luni. Adică să facă dovada că a folosit banii pentru cazare.

Vocherele vor fi înlocuite cu o indemnizaţie de concediu, echivalente cu salariul minim brut. Deși nu s-a stabilit, în mod clar, cum se vor acorda aceşti bani, o variantă propusă este ca suma de bani pentru vacanță să fie oferită, în numerar, ca o primă de concediu.

Deși abia au fost introduse, anul trecut, voucherele de vacanţă s-au dovedit un eşec total. Tot mai multe pensiuni din ţară refuză tichetele de vacanţă, deşi figurează pe lista unităţilor de cazare care acceptă o astfel de plată. Altele au deja toate camerele rezervate. În plin sezon turistic, proprietarii preferă plata cu banii jos.

„Hotelurile nu doresc să primească vouchere pentru că trebuie să trimită la decontare, pot să-şi primească banii după 2-3 săptămâni şi, de asemenea, este un comision de 1% care se plăteşte emitenţilor de vouchere”, a declarat Alin Burcea, Prim-vicepreşedinte ANAT.

În general, agenţiile de turism transmit că tichetele de vacanţă au dus la creşterea vânzărilor pentru pachetele turistice cu destinaţii interne.

„Noi solicităm să se continue această poveste cu voucherele pentru că este bună pentru toată lumea. Pentru cei care deţin hoteluri nu doar pe litoral, în toată ţara, se bucură de creşterea vânzărilor pentru că toată lumea le poate folosi numai pentru vacanţe în România”, a precizat Alin Burcea.

sursa: evz.ro

LĂSAȚI UN MESAJ