Vom ști să folosim inteligent banii alocați de Guvern pentru Capitala Culturală?! VIDEO

105

Sunt bani! Asta e vestea cea mare ce este așteptată de destul de multă vreme de autoritățile locale ce ar trebui să sprijine Asociația Culturală răspunzătoare de bunul mers al anului 2021. Nu mai este mult până atunci, iar de lucru ar mai fi enorm pentru a ne putea prezenta onorabil în fața valului de iubitori de artă dar și a turiștilor ce vor năvăli peste noi.

Ministrul culturii Daniel Breaz, aflat în vizită la Timișoara, a dat asigurări ferme că sunt bani, mai exact 53 de milioane de lei, alocați unui proiect multianual până în anul 2022 pentru a sprijini municipalitatea der a se achita cu bine de sarcina de Capitală Culturală Europeană. Iar birocrația este mult simplificată. Sumele se pot reporta de la un an la altul ducând la o fluidizarea a actului de decontare a proiectelor. Acești bani sunt de la bugetul de stat și sunt garantați de Guvern.

Cadrul legal este destul de clar după aprobarea OUG 42. Banii sunt. Dar nu poate ministerul să scrie și proiectele. Acum mingea este în curtea timișorenilor de la Asociația Timișoara 2021. Trebuie lucrat bine și rapid pentru a impune idei pertinente și proiecte culturale de mare interes penytru orice european ce ar dori să vină la noi.
Dar așa cum a subliniat și Ion Ardeal Ieremia, secretar de stat la același minister, conform normelor europene ce subliniază ferm că răspunderea financiară a unui astfel de demers este a municipalității respective ce și-a asumat sarcina povara financiară va fi a orașului și a județului. Cei 53 de milioane sunt cam 24 la sută din necesarul Asociației Culturale.

„Ne asumăm şi garantăm că toată suma va fi disponibilă. Doar să fie şi cheltuită. Noi răspundem de partea guvernului, aceasta va fi respectată”, a întărit ministrul Breaz. Anul acesta, deja au fost aprobate șapte proiecte importante și oficialii de la minister așteaptă încă (de trei luni) să se aducă fișele necesare pentru a putea înmâna cei un milion și șase sute de mii de lei „A mai fost Sibiul, atunci era puţin diferit. Era un rol secundar pentru oraş, acum e principal. Am urgentat să facem tot ce e necesar şi să devină funcţional totul, să demarăm proiectele. Reprezentantul ministerului în asociaţie e Ion Ardeal Ieremia, el e timişorean, ştie foarte bine ce e de făcut… Vom ţine legătura cu Asociaţia, să avem proiecte viabile, care să scoată în evidenţă Timişoara, să poţi să dovedeşti că te ridici la nivel european. Timişoara va avea toată susţinerea guvernului, s-a văzut rapiditatea Ordonanţei de Urgenţă. Acesta este un proiect naţional, dar şi local, noi ca guvern, ce ne-am asumat la depunerea proiectului am făcut promisiuni, momentan achitate, le vom duce şi finaliza aceste promisiuni”, a mai explicat cum stau lucrurile ministrul Valer Breaz.

Deși sunt și evidente rămâneri în urmă, Ion Ardeal Ieremia a fost foarte diplomat și a evitat să noteze activitatea Asociației Culturale. Dar a observat că lucrurile se mai pot îmbunătăți. Dar nici dânsul, nici ministrul nu cred că obiectivul poate fi ratat. Dar este necesară o implicare mult mai consistentă a administrației locale și județene.

LĂSAȚI UN MESAJ