Vom avea poduri! Mari, trainice, frumoase, late și … fără parapete FOTO-VIDEO

393

Unii spun că a venit toamna. Poate o fi așa? A venit precis! Ce semn mai bun decât că au început să bântuie politicieni prin ceea ce numesc ei provincie? Dacă un mare șef de la Guvern de care până ieri nu a auzit absolut nimeni a venit în persoană să vadă ce și cum despre niște poduri din Timișoara înseamnă că e ceva serios. Ori e ceva în neregulă cu podul pe care viceprim-ministrul Daniel Suciu a ținut să-l vadă ori cu finanțarea sau e campanie electorală.

Deparcă era nevoie, de mai multe ori s-a subliniat faptul că șantierul este din bani guvernamentali.

Azi pe la orele după amezii, când orice membru al guvernului ce se respectă își face siesta binevenită după o săptămână de trudă în slujba poporului, în Iosefin la cel mai important pod ce făcea legătura dintre Gara Mare și restul cartierul rămas izolat pe malul sudic al Begăi și-a făcut apariția o echipă ce era gata să se suflece la mâneci și să se apuce de lucru. Era însuși trimisul de la București ce dorea să afle cum evoluează treaba la podul ce se renovează de peste doi ani și ce a trecut cu bine de mai multe termene de finalizare.

Ca o gazdă ce se respectă primarul Nicolae Robu a făcut oficiile și a prezenta pe scurt situația mai mult decât bună a șantierului. Situația bună era doar în opinia sa. Ministrul avea o altă părere. Și a exprimat-o făcând referiri la stadiul lucrării finalizată în proporție de 85 la sută, dar decontată doar 50 la sută. Se pare că firma constructoare are capacitate financiară și nu stă în banii aștia.

„Sunteți un caz destul de rar, stadiul e la 85 la sută și decontarea la 50 la sută”, a observat vicepremierul Suciu.

Primarul Robu a dat asigurări că în scurt timp (opt zile) se va circula peste pod chiar dacă mai sunt lucrări auziliare ce nu sunt finalizate.

„Până la sfârșitul lunii septembrie acest pod trebuie dat în folosință. Că se va lucra apoi la parapete, asta e altceva. Opt zile, ei știu, trebuie să se circule pe acest pod”.

Înțepăturile finuțe au continuat sub privirea împăciuitoare a președintelui Consiliului Județean, Călin Dobra ce era dispus să dea dreptate ambelor părți. Ca o primă concluzie provizorie a fost avansată ideea că ambele poduri vecine se vor finaliza cât de curând fără probleme deosebite.

„Haideți să vedem stadiul. Cu o foarte mică întârziere, se va da în folosință și acela ( podul de la Autogară). Cu o foarte mică întârziere față de acesta, nu față de termen, pentru că termenele pentru ambele este în primăvară, martie și aprilie. S-a dat foarte târziu ordin de începere a lucrărilor, aici impunându-se modificări de proiect după ce au început săpăturile. Atunci s-a constatat că există în subteran diverse care nu rezultau din documente și atunci nu s-a putut da drumul lucrărilor efective de construcție. Ne confruntăm cu asta foarte des, domnule viceprim-ministru: în arhive nu sunt consemnate lucrurile așa cum s-au petrecut ele. Se constată, de fapt, că lucrurile stau altfel. Evident că proiectanții fac explorări, dar nu exhaustive. Ei sapă, găuresc în câteva locuri, conform normelor lor de lucru, acolo nu găsesc nimic, dar când se sapă se descoperă…”, a mai explicat edilul-șef Nicolae Robu.

Cu aceste noi termene și asigurări că PNLD are cei 11 milioane de lei necesari, disponibili, timișorenii pot răsufla ușurați. Vor avea poduri! Mult mai mari și mai frumoase. În număr de patru noi pe lângă cele două vechi. Explicația este mai complicată dar a făcut-o deja primarul cu alte prilejuri.

LĂSAȚI UN MESAJ