22.2 C
Timișoara
vineri 29 martie 2024

Vom avea Muzeul al Revoluției Române este la fel de sigur ca și a doua certitudine „nu va fi gata prea curând”

Din punct de vedere cultural Timișoara este potopită de vești bune. Vin atât de multe și așa de grozave de ne va lovi mirare când va trece o zi fără o promisiune de la ministerul de resort. Cea mai mare promisiune este că sigur NU va fi gata până la mult așteptatul an 2021!

Cea mai clară și sigură promisiune este că vom avea, fără urmă de îndoială, un Muzeul al Revoluției Române. Este una din marile și vechile dorințe ale localnicilor să aibă o instituție ce să marcheze așa cum se cuvine momentul din acel decembrie de acum trei decenii în urmă. Schimbarea ce a urmat este indisolubil legată de acea unitate a tuturor timișorenilor de a începe altceva cu viața lor.

Ministrul Culturii, Valer Breazu, aflat la Timișoara, dă asigurări ferme despre muzeul ce va fi. De fapt este singurul fapt cert. În rest nu se știe cât va costa. Nu se știe când va fi terminat. Nici măcar începutul șantierului nu este bine definit.
„Nu poți primi ceva dacă nu ceri”
Clădirea istorică a fostei comenduiri a garnizoanei a fost cedată pentru a deveni muzeu. De când a fost ridicată pe la începutul secolului al XVIII-lea aici pe latura sudică a pieței Libertății a fost în permanență un loc al militarilor. Povestea este lungă. De câteva ori în ultimul deceniu a trecut de la armată la autoritățile civile ale orașului ori ale județului. La un moment dat chiar a fost numită „clădirea ping-pong” de un fost prim ministru exasperat de neputința birocratică de a tranșa situația încâlcită a „Comenduirii”. Se pare că prin eforturile sale ministrul Breazu a reușit să treacă definitiv edificiul în circuitul civil.
Urmează marea nebunie a studiilor de fezabilitate. Abia la finalizarea acestora se va putea ști ce sume sunt necesare, ce lucrări de reabilitare și se va putea estima un termen (măcar rezonabil) de începere. De finalizare niciodată nu se poate vorbi pe la noi. Mai cu seamă că oricând pot apare noi și noi încercări în fața restauratorilor și constructorilor.


„Într-o perioadă scurtă, în 2019, vom comemora 30 de ani de la Revoluţie. Am dat o Hotărâre de Guvern să se înființeze Muzeul Revoluție. Important era de găsit o locație, reprezentativă, dar care să fie şi pretabilă pentru aşa ceva, inclusiv să aibă o poziţie bună pentru turiști tot anul, să vină în număr mare. Am identificat și transferat Garnizoana (de fapt Comenduirea Garnizoanei n.r.) de la Ministerul Apărării la Ministerul Culturii. Am început demersurile, se vor executa documentele celor două două clădiri. Vom începe demersurile pentru repararea şi restaurarea clădirii, astfel ca aceasta să poată fi organizată ca muzeu. Vom găsi şi un curator care să dea viață proiectului, ca acesta să devină muzeu. Va fi un simbol, acest muzeu semnifică eliberarea de sub comunism”, a declarat ministrul Breazu la Timișoara.

Muzeul odată finalizat (când va acel moment?) trebuie să aibă ce prezenta. Aici vor fi alte probleme. Se preconizează ca cele mai multe din exponatele „Memorialului Revoluției” să ajungă aici. Sau chiar entitatea „memorialului” să fie o parte a muzeului. Tot ce există acum la asociația ce manageriază Memorialul este o bogăție de materiale, date, filme, imagini și nu este încă prea clar în ce condiții vor ajunge la muzeu. „Memorialul are un loc important în noul muzeu. Memorialul deține un portofoliu de materiale, exponate, mărturii, care pot să-şi găsi locul în muzeu. Dar, trebuie precizat că acest muzeu va fi al Revoluției române. Va fi un important punct identitar în Timișoara, va cuprinde istoria întregului fenomen, nu doar din Timișoara”, a declarat, la rândul său, Ion Ardeal Ieremia.
„… se vor realiza camere cu imagini din timpul Revoluției. Există o colecție de exponate, într-adevăr, vor fi donate. Cred că ajungem la un compromis. Se va găsi înțelegere. Noi ce o să facem. Ei rămân acolo (pe strada Oituz), când se va finaliza. Este în protocol, ei știu aceasta. Nu îşi vor pierde sediul, rămân conform protocolului cu ministerul” a mai adăugat Valer Breazu.

Alte subiecte :

Ore de muzică practice pentru peste 1.700 de elevi din Dumbrăvița

Peste 120 de copii și părinți au vizitat expoziția de instrumente muzicale desfășurată timp de 8 duminici consecutive în cadrul Școlii Gimnaziale Dumbrăvița. Dincolo de...

O nouă reprezentanță Mitsubishi Motors în Timișoara

Promotor extinde aria de expertiză în domeniul auto prin inaugurarea unei noi reprezentanțe Mitsubishi în Timișoara. Locația este situată pe Calea Lugojului nr. 17,...

Citește și :