Virgil Musta: Unde nu se respectă regulile, acolo trebuie luate măsuri drastice. În caz contrar, sistemul medical va fi copleșit

96

Medicul Virgil Musta spune că este nevoie de măsuri rapide și eficiente. În caz contrar, sistemul medical va fi copleșit. Numai cu măsuri clare putem evita să ajungem în situația Italiei de la începutul pandemiei. Pe de altă parte, șeful Secției de Boli Infecțioase a Spitalului Victor Babeș din Timișoara aprecizează că dacă regulile vor fi respectate cu sfințenie, în două, trei săptămâni am putea asista la o îmbunătățire a situației.

Virgil Musta: Cea mai mare îngrijorare e că pandemia e pe trend ascendent. Pe zi ce trece, doborâm noi recorduri din punct de vedere al numărului de cazuri și al formelor severe și al deceselor. Acest lucru face ca, dacă nu se iau măsuri rapide și eficiente, sistemul de sănătate să fie copleșit.

În cele 3 luni, n-am avut probleme în ceea ce privește capacitatea de a manageria aceste cazuri. Acum sunt deja probleme în anumite zone ale țării. Nu mai sunt locuri în spitale, suntem nevoiți să transformăm pacienții dintr-o zonă în alta și asta pentru încă puțin timp, pentru că dacă pandemia continuă să crească în acest ritm, vom avea situația Italiei, unde spitalele au fost copleșite, sistemul a căzut și pacienții n-au mai avut unde să se interneze.

Reporter: În cât timp s-ar putea estima efectele măsurilor și în numărul de cazuri?

Virgil Musta: Dacă aceste măsuri sunt respectate, în primele două, trei săptămâni vom avea primele rezultate. Aceste măsuri trebuie adaptate, unele accentuate, altele relaxate, în funcție de situația concretă, de zonele concrete, activitățile care produc focarele. Suntem într-o dinamică permanentă și dacă avem înțelepciune vom reuși să trecem nu doar prin măsurile de restricții, dar unde nu se înțelege că trebuie să respectăm regulile, acolo trebuie luate măsuri drastice.
Sursa: Dogi24

LĂSAȚI UN MESAJ