Virgil Musta: „Pacienții nu mor de COVID. E impropriu spus” VIDEO

21682

„Pacienții nu mor de COVID”. Este declarată ca infecție principală în cauză de deces, fiind impropriu spus, spune medicul Virgil Musta – sef sectie Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara. Infecția produce o serie de tulburări în organism pentru care pacienții bolnavi cu patologii severe, care daca au această infecție, se pot decompensa, compensa si pot deceda.

“De fapt, e impropriu zis: mor de COVID, chiar dacă este declarat ca și cauză de deces principală infecția de COVID. Infecția de COVID produce niște tulburări în organism pentru care pacinetii mor, această tromboembolie poate chiar cu componente diseminate intravasculara sau insufientă respiratorie sau prin decompensarea patologiilor pe care deja acești pacienți le au. Sunt pacienți cu patologii complexe, cu patologii severe care prin tulburările pe care le induce pot deceda.

Numărul de vindecați crește pentru că și numărul de cazuri a crescut foarte mult. Proporția cred că se menține. Pe de altă parte, cunoscând mai bine mecanismele patogenice, terapia s-a modificat. Ați văzut am introdus și terapie patogenică în aceste cazuri, ceea ce favorizează vindecarea persoanelor și favorizează o internare redusă, noi avem criteriu de externare în momentul în care o persoană are două teste negative și starea clinică permite acest lucru.

Între 7-10 zile majoritatea pacienților se negativeaza, sunt puțini cei cu forme severe sau am avut cazuri cu forme ușoare care au stat până la o luna în spital pentru că nu s-au negativat”, a declarat Virgil Musta. 30% sunt asimptomatici, 50% forme ușoare sau medii de boală și 20% sunt forme severe dintre care critică sunt între 5 și 10% cu o rată de deces de 4-5 %.

Complicații care apar sunt legate de coagulare la nivelul diferitelor organe, vasele mici se coagulează și nu mai transporta oxigen la nivelul țesuturilor ducând la moartea celorlalte organe. Aceste complicații apar în forme severe de boală și aceste complicații chiar dacă pacientul devine negativ își pot continuă mecanismele deja declanșate.

sursa: www.televiziunea-medicala.ro

LĂSAȚI UN MESAJ