Vine iarna grea în Banat, anunță corespondentul special, Martin Brown, de la Centrul Zoo

7824

Pentru zona noastră a Banatului, zarurile au căzut deja implacabil. Iarna grea ce se arată de mâine va mai ține cel puțin încă șase săptamâni fără întrerupere. Și nu este doar o opinie a unuia ce-și dă cu părerea. Este opinia unanimă luată cu mare consens de către ,,corespondenții” noștri cei mai avizați de la centrul meteo al Grădinii Zoologice de la Pădurea Verde.

De dimineață au ieșit în corpore să ia aer, după o lungă și odihnitoare hibernare, meteorologii omologați ai grădinii, urșii bruni și carpatini, dar și cei de câmpie.

Chiar dacă românul este frate cu lupul de mii de ani, după cum se vede și pe stindardele dacice, nici cu ursul nu este în conflict deschis. Poate doar ciobanii cu stânele împrăștiate pe munți și văi să mai aibe câte o supărare pe lighioane. În rest, bună pace. Așa cum oaia ministerială și mioritică a ministrului cu a cărui nume rimează, ne dă lapte, brânză, lână, dar mai cu seamă face previziuni cosmologice despre stele ce vor cădea și despre moarte câte unui baci vrâncean, așa și ursul face previziuni. Dar acesta le face mult mai pragmatic despre starea vremii și despre mersul climei pe termen mediu.

Azi din zori, toți urșii, ca la o comandă, au ieșit din bârlog să-și mai dezmorțească oasele. Au adulmecat aerul proaspăt, au mai dat o tură prin preajma vizuinei. Când ce să vezi? Au dat brusc de o umbră. Cu ochii încă cârpăciți de somn arătarea proiectată pe sol părea mare, amenințătoare de care chiar și un urs se poate speria. O umbră așa de deasă și bine conturată nu au mai văzut urșii de multă vreme. Nu mai are rost nici o plimbare. Au dat fuguța să se ascundă inapoi în culcușul abia părăsit și au tras zăvorul. „Nu are rost să mai ies cel puțin până pe la jumatea lunii martie”, a declarat ursul meteorolog. Precum un bunic reumatic ce prevede vremea ploioasă cu ajutorul încheieturilor dureroase așa și urșii carpatini prevăd vremea rece cu ajutorul umbrei. Cu cât mai deasă cu atât iarna va fi mai lungă!

Nu doar urșii au o apetență pentru a anunța vremea de iarnă. Pe alte meleaguri de peste ocean există un simpatic animal din care întreprinzătorii scot bani grei. Acolo o marmotă (după aspect) pe care americani din motive necunoscute o pomenesc drept cârtiță tot așa anunță venirea primăverii sau prelungirea iernii. Meteorologul îmblănit american are și un nume greu de pronunțat dar cu atât mai multă credibilitate dă animalului. Se numește Punxsutawney Phil și locuiește în Pennsylvania.

La noi lucrurile stau mai simplu orice urs are doar un singur nume și arată că e bătrân. Pur și simplu Moș Martin. Și se ocupă cu meteorologia hibernală indiferent din ce regiune provin. Doar vara mai schimbă obiceiurile și mai atacă câte o stână sau câte un turist imprudent ce hălăduiește pe cărări de munte în căutare de mure și afine.

LĂSAȚI UN MESAJ