Viitorul român care va ajunge în spațiul cosmic ar putea fi timișorean. Ce spune Dumitru Prunariu

1085

Viitorul român care va zbura în spațiul cosmic ar putea fi chiar unul dintre studenții de la Universitatea de Vest din Timișoara. În condițiile în care un cosmonaut nu trebuie să fie neapărat un inginer, ci poate proveni din orice domeniu, astăzi, instituția de învățământ superior din capitala Banatului a lansat „Bursa Prunariu”, în prezența lui Dumitru Prumariu, primul și singurul român care a ajuns în cosmos.

Această bursă reprezintă, de fapt, „o inițiativă cu potențialul de a duce un nou român în spațiu”. „Nu trebuie să fi un bun pilot ca să ajungi cosmonaut, ci un bun om de știință în domeniul tău. La aniversarea a 35 ani de la primul zbor al unui român în spațiul cosmic vreau să inspir tânăra generație. După 1990, tinerii s-au îndreptat spre facultăți cu caracter umanist, din dorința de a învăța cum să facă bani, și mai puțin spre cele cu accent pe științele inginerești, fără de care o societate nu s-ar putea dezvolta„, a declarat, astăzi, la Timișoara, Dumitru Prunariu.

Cosmonautul român se află în capitala Banatului, astăzi, pentru a susține conferința publică „Sărbătorirea a 35 de ani de la primul zbor al unui român în spațiul cosmic”. De asemenea, în această seară, Dumitru Prunariu s-a aflat și la Observatorul Astronomic din oraș, unde le-a vorbit participanților despre potențialele pericole venite din spațiul cosmic.

Potrivit reprezentanților Universității de Vest din Timișoara, „Bursa Prunariu” va fi oferită, în fiecare an, unui student performant. Aceasta va primi 500 de lei lunar din partea unei companii timișorene.

Nu știu când vor fi realizate noi selecții de cosmonauți, ultima a avut loc în 2009, iar cei șase candidați aleși nu au zburat toți nici până acum. Deci, nu putem estima când va zbura în cosmos cel de-al doilea român„, a mai precizat Dumitru Prunariu la Timișoara.

 

LĂSAȚI UN MESAJ